Доступність посилання

ТОП новини

Власники нiчних барiв у Сербiї вимагають легалiзувати проституцiю. Законодавцi досi не вiдповiли на вимогу. Громадськiсть подiлена щодо iнiцiативи.


Михайло Рамач

Белград, 6 травня 2005 – Об’єднання власникiв нiчних барiв заснували десять рокiв тому. Нинi воно налiчує понад двох тисяч членiв. Нiчних клубiв є, звичайно, багато бiльше. Називають їх по-рiзному, залежно вiд гостей та якостi послуг. По-рiзному називають i дам, якi в них працюють чи то розважають гостей. В елiтних барах вони – художницi або стриптизети. В дешевих провiнцiйних корчмах залишилися стародавнi назви. В словнику сербських жаргонiзмiв можна знайти десятки назв, iнколи дуже дотепних. Так воно, зрештою, i в iнших мовах.

Власники барiв уже кiлька разiв зверталися до державних органiв з вимогою легалiзувати проституцiю. Вони кажуть, що в цьому прибутковому бiзнесi в Сербiї щороку обертається бiльше мiльйона євро. Найбiльше заробляють звiдники, котрi називають себе менеджерами або iмпресарiо.

Незважаючи на те, що проституцiя перебуває поза законом, полiцiя не переслiдує порушникiв. А в разi, якщо когось i спiймають на гарячому, це не достовiрний доказ для суду. I проститутки i їхнi клiєнти, як правило, стверджують, що вони давнi знайомi або – закоханi.

Прихильники легалiзацiї нагадують, що вiдповiднi закони здавна iснують в Нiмеччинi, Нiдерландах, Словенiї, що процес легалiзацiї розпочався i в сусiднiй Хорватiї. За їхнiми словами, ухвалення закону було б в iнтересi як нiчних дам, так i тих, що користуються їхнiми послугами, та й самої держави.

Голова Об’єднання власникiв нiчних барiв каже, що вони будуть змушенi звернутися до Мiжнародного суду в Страсбурзі, якщо парламент зволiкатиме з обговоренням їхньої iнiцiативи.

Хоча офiцiйних даних немає, преса пише, що найдешевше спiлкування з проституткою коштує 50 євро. Бiльшу частину заробку, який би вiн не був, беруть звiдники.
XS
SM
MD
LG