Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина може перетворитися на країну довгожителів.


Надія Кандиба

Німеччина, 4 травня 2005 - Цими днями в Німеччині багато говорять про здоров’я. Працівники низки лікарень висловили невдоволення поганими умовами праці та низькими зарплатами і вийшли на вулиці з демонстраціями протесту. Водночас німці не в останню чергу з економічних причин починають самі свідомо піклуватися про своє здоров’я. Дедалі більше з них веде здоровий спосіб життя, що, на думку експертів, допоможе їм суттєво збільшити свій вік.

Керівник Інститут імені Макса Планка в Ростоці Джеймс Ваупель у своїх розрахунках користується досить простою арифметикою: упродовж останніх 160 років щодекади середня тривалість життя зростала на два з половиною роки. Як зауважив демограф в інтерв’ю газеті “Цайт”, сьогодні немає жодних ознак, які б свідчили, що темпи зростання тривалості життя найближчим часом сповільняться. Отже, половина дітей, які нині народилися в Німеччині, мають шанс відсвяткувати свій сторічний ювілей. На думку Ваупеля, людину можна порівняти з будинком – якщо за ним доглядати, і постійно його ремонтувати, то він може досить довго простояти. Експерт не вважає, що Німеччина незабаром перетвориться на притулок для немічних старців, оскільки хворій людині дуже складно дожити до глибокої старості. Поки експерт з Інституту імені Макса Планка робив теоретичні прогнози про перетворення Німеччини на країну довгожителів, працівники німецьких лікарень, вийшли на вулиці міст, аби вказати на реальні проблеми, з якими їм доводиться мати справу. Вони говорять про необхідність покращити умови їхньої праці та вимагають підвищення зарплат. Говорить голова Берлінської спілки лікарів Ґюнтер Йонітц:

“Тих, хто зараз протестує на вулицях, непокоїть не тільки їхнє власне майбутнє. Вони наполягають на покращенні умов праці, від чого матимуть зиск передусім їхні пацієнти. Система охорони здоров’я, в якій панують демпінгові зарплати, не може бути ані конкурентоздатною, ані продуктивною”, - сказав Йонітц.

Один з наслідків такої ситуації: чимало німецьких лікарів шукають щастя за кордоном, наприклад – у Швеції. Ну, а німцям, коли йдеться про власне здоров’я, доводиться покладатися передусім на самих себе - здоровий спосіб життя стає в Німеччині дедалі популярнішим. З огляду на прогнози стосовно зростання тривалості життя демограф Джеймс Ваупель вказав на необхідність реформувати систему освіти. Люди старшого віку, як зауважив експерт, повинні отримати можливість для перекваліфікації. Науковець запропонував також вдатися до перетворень на ринку праці, що дозволило б дещо розвантажити людей середнього віку за рахунок старих, які теж можуть дуже продуктивно працювати.

“Подумайте про нового Папу Римського, якому нещодавно виповнилося 78 років”, - сказав Ваупель.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG