Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль вшанував українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.


Сергій Кисельов

Київ, 5 травня 2005 року- Сьогодні Ізраїль відзначав День катастрофи та героїзму європейського єврейства у Другій світовій війні. З цієї нагоди посольство Ізраїлю в Україні урочисто вручило в Києві дипломи та медалі українським громадянам, які отримали звання "Праведників народів світу" – за порятунок євреїв під час нацистської навали.

День Катастрофи і героїзму європейського еврейства був установлений в пам’ять про 6 мільйонів євреїв, знищених нацистами в період Другої світової війни. Він відзначається за єврейським календарем 27 числа місяця нісана. Саме цього дня 1943 року почалося повстання у Варшавському гетто.

Саме цього дня о 10 годині ранку по всьому Ізраїлю звучить траурна сирена. На дві хвилини припиняється будь-яка діяльність, зупиняється транспорт. В багатьох будинках запалюють поминальні свічки. Євреї читають заупокійну молитву "Кадиш".

З журливої мелодії розпочалося й сьогоднішнє присвоєння імен "Праведників народів світу" дванадцятьом українцям із Київської та Житомирської областей. Сімом із них – посмертно. Дипломи та медалі у приміщенні Галицької синагоги вручила посол Ізраїлю в Україні Наомі Бен Амі.

В інтерв’ю для радіо "Свобода" дипломат нагадала, що людей, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв, до сонму "Праведників народів світу" долучає Міжнародний інститут пам''яті "Яд-Вашем" у Єрусалимі.

Імена праведників вписуються до Стіни пам''яті. На честь кожного з них висаджується оливкове дерево. Є там тепер чимало й українських дерев. За словами пані Бен Амі, в Україні на сьогодні "Уже більше 2 тисяч "Праведників народів світу". Більша частина була нагороджена в останні 15 років. За минулих часів у цій царині були проблеми в принципі. Не лише з нагородженням, але й з вивченням всього цього процесу. Бо все було інакше. І багато хто з цих людей, мабуть, боялися розповідати, що рятували євреїв", – додала посол Ізраїлю в Україні Наомі Бен Амі.

На медалі "Праведника народів світу" викарбовано: "Хто рятує одне життя, той рятує весь світ". Одним із перших українців такою медаллю був нагороджений 1991 року киянин Юрій Мясковський та його батьки. 1942-го йому було 10 років. Його сім’я, що мешкала у місті Володимир-Волинському, потайки забрала з місцевого гетто свою сусіду – 16-літню єврейську дівчину Поліну Кам. Її батьків замордували нацисти. Поліну українці переховувала в себе з 1942-го по 1944 рік. В інтерв’ю для радіо "Свобода" Юрій Мясковський розповів: його батьки були цілком свідомі того, що коли гітлерівці дізнаються про це, розстріляють всю родину.

Юрій Мясковський: "Мама каже "Серьожа" – батькові – що ж робити? У нас же діти. А було ж скрізь же розвішано, що хто євреїв переховує – розстріл. Каже: в нас діти. А батько каже: а що буде, то буде. От так і переховалась вона в нас. Історія в неї дуже важка. Вона переховувалася. Потім у нас фронт уже як відступав, нашу хату зайняла фельдпошта. Німецька. Ну, і далі переховуватись неможливо було, то батько відвів її до партизанів. Вона з партизанами – якраз до польських партизанів, там у нас село Біле. Потім німці відступали, і так вийшло, що вона попала в Польщу. Потім попала в Швецію. А зі Швеції вже в 49-му році в Ізраїль переїхала".

Сьогодні ж у Києві біля пам’ятника "Менора" у Бабиному Яру відбулася жалобна церемонія в пам’ять жертв Голокосту. А видавництво "Веселка" презентувало книгу недавно померлого українського письменника Федора Зубанича "Посеред крику біди". Цей твір написаний на основі реальних історій спасіння євреїв в Україні під час Другої світової війни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG