Доступність посилання

ТОП новини

Держави Балтії приєднали до СРСР силою – посол України в Талліні.


Мар’яна Драч

Мар`яна Драч

Прага, 5 травня 2005 року – Для держав Балтії прихід радянських військ на їхню землю 60 років тому був і є окупацією. Так само вважає офіційний Вашингтон. Москва, зі свого боку, наголошує, що ніколи не оголошувала війни Талліну, Ризі та Вільнюсу. Як ставиться до цих подій офіційний Київ? Із цим запитанням радіо "Свобода" звернулася до посла України в Естонії Миколи Макаревича.

Микола Макаревич

Я не пам’ятаю зараз точки зору нашої офіційної, керівників нашої держави з цього питання, але, я так думаю, що це було насильницьке приєднання Прибалтійських держав до СРСР. Коли дуже багато естонців пішли з естонської землі, землі своїх батьків в інші країни, то це була вимушена еміграція естонського народу в інші країни, і була дуже велика депортація у 1945-1947 роках естонців до Сибіру. Я вважаю, що це дійсно насильницьке приєднання трьох Прибалтійських держав до СРСР. Це моя особиста думка, і я думаю, що вона відповідає дійсності.

Мар`яна Драч

Все це має і політичні наслідки. Як до цього ставитися? Тому що, наприклад, представники ЄС, зокрема віце-президент Єврокомісії Гюнтер Ферхойґен нещодавно в Талліні закликав Росію визнати те, що СРСР нелегально окупував держави Балтії. І Ферхойґен вважає, що Москва має це зробити, якщо хоче мати дружні відносини з Брюсселем. Україна намагається приєднатися до ЄС. На чиєму тут боці Київ?

Микола Макаревич

Я думаю, що наша нова влада України і Президент Ющенко, виступаючи в Європі з приводу цього питання, приєднується до євроструктур. Україна має бути готова приєднатися до тих цінностей, до тих принципів, до того засудження чи звинувачення інших країн, зокрема тих, які експлуатують.

Ви знаєте, тоталітарний режим був і у Балтійських країнах. Я думаю, що це якраз говорить про те, що ми розділяємо цінності ЄС і європейських організацій і структур.

Мар`яна Драч

Те, що ми цінності розділяємо, принаймні у публічних заявах, то це зрозуміло, але щодо трактування історії Другої світової війни, то ми зараз говоримо про те, що сталося 60 років тому на теренах держав Балтії. Чи Україна також, на Вашу думку, має приєднатися до закликів чільних політиків ЄС і також вимагати від Москви вибачення за окупацію Балтії?

Микола Макаревич

Я не знаю, чи буде робити так Україна і українське керівництво. Я можу сказати, що Україна зараз дуже уважно розглядає питання щодо того, щоб було примирення радянських воїнів і воїнів ОУН-УПА.

Мар`яна Драч

А яке, до речі, ставлення до ветеранів Другої світової війни в Естонії? Чим воно відрізняється, наприклад, від України?

Микола Макаревич

Ветерани Другої світової війни Естонії запрошені на парад у Москву, керівництво - десь осіб 10 має їхати. Влада Естонії не забороняє будь-які акції, що проводяться Союзом ветеранів з боку радянських воїнів-ветеранів, а також не забороняє ніяких акцій щодо поховань німецьких солдатів, котрі загинули на території Естонії. Влада Естонії виступає за примирення, за єдиний ветеранський рух.

Мар`яна Драч

Сьогодні стало відомо, що Президент України, найімовірніше, поїде до Москви 9-го травня. Про це заявив віце-прем’єр Микола Томенко. Раніше говорилося, що Ющенко буде в Москві лише 8-го числа на саміті СНД, а 9 травня проведе у Києві. А президент Естонії відмовився їхати до Москви, тому що вважає, що тоді продовжилася окупація його держави. Чи до Вас уже зверталися естонські урядовці, щоб почути Вашу думку, чому Ющенко вирішив їхати до Москви 9-го числа?

Микола Макаревич

Справа в тому, що у рядах Червоної армії майже половина військових були народжені в Україні, близько 300 воєначальників-полководців були корінням з України. У цьому плані є частка перемоги українського народу над коричневою чумою, над фашизмом.

Союз ветеранів війни очолює Герасимов, у них була зустріч десь місяць-півтора тому з Президентом Ющенком. Ющенко сказав, що виконає все те, чого забажають ветерани.

Ветерани зараз зустрічалися з головою ВР В. Литвином і говорили, що наш Президент України не хоче брати участі в параді у Москві, а Москва тоді була символом якоїсь стійкості у боротьбі проти фашизму. Тому, мабуть, це якось вплинуло на Ющенка, що він, може, й поїде в Москву.

Відносно того, чи питають, чи не питають про нашу позицію, то я думаю, що це внутрішня справа кожної держави. Я думаю, що стримана позиція України з цього питання, виважена позиція, буде правильно сприйнята і в Москві, і в Талліні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG