Доступність посилання

ТОП новини

Компенсації жертвам нацизму: через 60 років дійшла черга й до колишніх військовополонених.


Надія Кандиба

Німеччина, 6 травня 2005 року – Цими днями вперше після закінчення Другої світової війни група колишніх радянських військовополонених відвідує німецький Бундестаґ. У неділю дванадцять гостей з Росії, України, Білорусі та Вірменії візьмуть участь в офіційному святкуванні 60-ї річниці визволення Німеччини від нацистської диктатури.

Переважній більшості колишніх військовополонених, котрі прибули до Берліна, вже перевалило за 80 років. Ці люди належать до “жертв, про які забули”, констатувала голова правління берлінської благодійної організації „Контакти“ Гільде Шрамм. Так склалося, що коли створювався фонд “Пам”ять, відповідальність майбутнє”, екс-солдатів, які свого часу потрапили в німецький полон, не прирівняли до тих категорій, які могли претендувати на виплату грошових компенсацій.

Виступаючи в Берліні перед журналістами, Шрамм сказала: „На колишніх військовополонених не поширються закон про фонд „Пам“ять, відповідальність, майбутнє“, тобто, вони не можуть нічого отримати з цього фонду. Всі дивуються, коли чують таке, оскільки цих людей так само залучали до примусових робіт, як і цивільне населення, і вони мусили працювати в ще гірших умовах“, - наголосила Шрамм. Як зауважив московський історик Павло Полян, колишні військовополонені стали “жертвами двох диктатур”. Тим, кому вдалося пережити пекло нацистських концтаборів, довелося відчути на собі й знущання в себе на батьківщині. В Радянському Союзі на військовополонених дивилися, як на зрадників; дискримінації піддавалися навіть їхні родичі.

Аби хоч якось виправити ситуацію, організація “Контакти” розпочала збирати пожертвування для підтримки цих людей. Досі вдалося назбирати 840 тисяч євро. Гільде Шрамм висловила сподівання, що в зв’язку з підвищенною увагою до 60-річчя закінчення Другої світової війни цю суму вдасться збільшити до одного мільйона євро. За словами Шрамм, півтори тисячі колишніх військовополонених вже отримали від організації „Контакти“ символічну допомогу – їм виплатили по три євро.

Шрамм сподівається, що за підтримки партнерів вдасться допомогти ще 8 тисячам колишніх радянських солдатів, які побували в німецькому полоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG