Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Узбекистану вийти із ГУУАМ не здивувало офіційний Київ.


Олександр Лащенко

Київ, 6 травня 2005 року - Рішення керівництва Узбекистану залишити організацію ГУУАМ не є для України несподіванкою. Про це заявив сьогодні радіо “Свобода” речник українського міністерства закордонних справ Дмитро Свистков. А на думку політолога Андрія Єрмолаєва, ГУАМ бракує економічного потенціалу.

За словами Дмитра Свисткова, такий крок Узбекистану щодо ГУУАМ ніяк не позначиться на відносинах цієї держави з Україною. Кожен учасник подібних об’єднань має право сам визначитися – залишатися в них чи ні. Речник українського МЗС: “Ця країна ще в 2002-му році тимчасово призупинила свою участь у діяльності об’єднання. Розширення співпраці у ГУУАМ зумовлене сучасними політичними реаліями і свідчить про посилення ролі цього об’єднання в регіоні”.

Представники Узбекистану пояснюють рішення вийти із ГУУАМ тим, що об’єднання фактично перетворилося на політичну організацію. Узбекистан приєднався до квартету Україна, Грузія, Азербайджан і Молдова шість років тому. А утворили ГУАМ двома роками раніше – у 97-му.

На думку політолога Андрія Єрмолаєва, порівнювати ГУАМ з іншими об’єднаннями, такими, як СНД, навряд чи коректно. ГУАМ можна назвати невеликим дипломатичним об’єднанням, сказав експерт радіо “Свобода”. Пан Єрмолаєв вбачає у діяльності ГУАМ як плюси, так і мінуси: “Плюси полягають у тому, що всі країни, які зараз об’єдналися в цей невеличкий союз, заявляють про бажання бути партнерами Європейського Союзу. А в майбутньому навіть стати його членами. В усякому разі це стосується України, Молдови, частково Грузії й навіть Азербайджану”.

Крім того, у членів ГУАМ, у кожного з них є впливові сусіди-конкуренти, констатує політолог. Наприклад, в України це Росія, у Молдови – Румунія, у Грузії та Азербайджану – Туреччина. А разом, колективною дипломатією, легше відстоювати свої інтереси. Але Андрій Єрмолаєв указує і на мінуси у ГУАМ. Передусім – брак економічного потенціалу: “У цього союзу зараз, на жаль, немає серйозного геоекономічного підґрунтя для розвитку. На сьогодні більшість великих об’єднань, зокрема, Євросоюз, мають економічну основу. Цей союз навряд чи спроможеться створити серйозне власне економічне об’єднання”.

Тому, підсумовує Андрій Єрмолаєв, є загроза, що ГУАМ обмежиться політичною і дипломатичною співпрацею. Експерт прогнозує, що перспективи у ГУАМ можуть з’явитися тоді, коли об’єднання стане політичним ядром ширшого економічного союзу. Як приклад пан Єрмолаєв наводить Чорноморську економічну спільноту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG