Доступність посилання

ТОП новини

Американський історик про наслідки Другої світової війни для України.


Сергій Куделя

Вашингтон, 6 травня 2005 - День 9 травня залишиться для України Днем Перемоги, враховуючи лише ту кількість українців, яка воювала заради її здобуття. Так вважає історик Йельського університету Тимоті Снайдер, який прокоментував в інтерв’ю радіо “Свобода” значення Другої світової війни для України. За його словами, багато українців досі розуміють сенс свого життя у контексті тієї війни. Водночас, на думку професора Снайдера, українське суспільство починає усвідомлювати, що у Другій світовій війні їхня держава була не стільки суб’єктом, скільки об’єктом, а її доля вирішувалася деінде.

Друга світова війна, за словами історика Тимоті Снайдера, перетворилася на жахливу катастрофу для України. Адже саме на її території мали місце найзапекліші бої усієї війни. Як зазначає американський історик, багато хто на Заході досі не усвідомлює, що за своєю жорстокістю німецька окупація України не може порівнятися із окупацією Франції чи інших західно-європейських держав. Іншим важливим наслідком війни, на думку доктора Снайдера, стало розширення українських кордонів. Однак він зазначає, що і це перетворилося для багатьох українців на трагедію. Продовжує Тімоті Снайдер:

“Наслідком Другої світової війни стало приєднання до Української Радянської Соціалістичної республіки територій Галичини, Волині, Прикарпаття та частини румунських земель, де проживали етнічні українці. Отже, у 1945 році Україна розширилася до сучасних кордонів. Проте приєднання цих територій стало кривавим процесом, чинило спротив, який чинило місцеве населення, призвів до 5 років громадянської війни. В результаті цього десятки чи сотні тисяч людей загинули та сотні тисяч були депортовані”.

Тимоті Снайдер каже, що розуміє причини дискусій в Україні щодо ставлення до Дня Перемоги. На його думку, Друга світова війна принесла багато страждання усім без винятку її учасникам. Тому, як вважає історик, люди будуть і надалі по-різному розуміти значення цього страждання. Він не вірить, що можна створити одну-єдину версію історії війни, з якою погоджувалися б усі. На думку професора Снайдера, помилково однаково ставитися до Нацистської Німеччини та Радянського Союзу, як це роблять деякі представники української діаспори на Заході.

“Засадничим елементом ідеології Радянського Союзу був принцип рівності, який дозволяв українцям та іншим національностям відчувати себе частиною ширшого співтовариства. Він дозволяв їм розвиватися соціально, та покращувати рівень свого життя від покоління до покоління. Такі умови існування було б неможливо уявити у нацистській Німеччині. Планом нацистів було винищення слов’ян, доведення їх до голодної смерті. Реалізація цього плану вже почалася у Києві, де десятки тисяч жителів померли від голоду в результаті навмисної політики німців”.

Тимоті Снайдер висловлює стриманий оптимізм щодо перспектив пошуку діалогу між ветеранами Радянської Армії та колишніми вояками УПА.

“Це вже сталося у Польщі, де українські партизани з УПА та польські партизани з Армії Крайової після 50 років почали говорити один з одним, сіли за один стіл, потиснули руки та почали порівнювати свій воєнний досвід цього жахливого протистояння. Я хочу наголосити, що переконання та спогади людей з обох боків воєнного конфлікту залишаються назвичайно сильними і віддзеркалюють той вибір, який стояв перед українцями під час Другої світової війни. Отже, будь-які спроби прискорити процес примирення і змусити людей погодитися із спрощеною версією їхнього власного минулого будуть невдалими”.

Як каже професор історії Тимоті Снайдер, у державі, яка перенесла стільки страждання, як Україна, можливо доцільно просто дозволити усім ветеранам Другої світової війни залишатися при своїй власній думці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG