Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті намагаються примирити ветеранів Радянської армії та УПА.


Іван Костюк

Івано-Франківськ, 9 травня 2005 - На Прикарпатті намагаються знайти шляхи до порозуміння ветеранів Радянської та Української повстанської армій. Результатом таких зусиль стало те, що частина ветеранів Радянської армії та вояків УПА разом зустрічатимуть 60-ліття Перемоги над фашизмом.

Упродовж останніх років місцева влада на Івано-Франківщині намагається зробити все можливе, щоб знайти шляхи до примирення ветеранів Радянської армії та вояків Української повстанської армії. Такі кроки даються надзвичайно важко. Якщо з боку колишніх вояків УПА є усвідомлення того, що майбутнє держави не може будуватися на ненависті, то значна частина ветеранів Радянської армії відмовляється визнавати колишнів бійців УПА як таких, що воювали за незалежність України. І все ж напередодні святкування 60-ліття перемоги над фашистською Німеччиною ветерани Радянської армії та вояки Української повстанської армії спільно посадили в містечку Делятині в передгір”ї Карпат парк примирення.

Окрім цього, ветерани до ювілею Перемоги отримають спеціальну відзнаку – символічний орден, на променях якого викарбувані роки початку і закінчення Другої світової війни та створення Української повстанської армії. Ветерани, звичайно ж, за бажанням, можуть спільно відзначити 60-ліття Перемоги біля меморіального комплексу жертвам війни. Щоправда, більшість ветеранів УПА вже заявили, що вони визнають за свято лише День героїв, яке відзначатимуть наприкінці травня. 9 Травня вони вважають днем перемоги радянської імперії на фашистською і відповідно продовженням окупації України.

Варто також наголосити, що в Івано-Франківську вже давно не проводиться так званий парад Перемоги. Проте немає і жодних сутичок поміж ветеранами, які 60 років тому воювали в різних окопах. Без сумніву, що більшість населення краю визнає ветеранами бійців обох армій. Однак до ветеранів Української повстанської армії особливе ставлення, адже в більшості родин на Галичині були ті, хто загинув у лавах УПА.
XS
SM
MD
LG