Доступність посилання

ТОП новини

Пивні війни точаться століттями.


Марія Щур


Прага, 9 травня 2005 – Деякі війни точаться століттями, якщо це війни за пивний бренд. Суперечка між пивними компаніями Чехії та Сполучених Штатів за марку пива “Budweiser” увійшла в нову фазу після вступу Чехії до Європейського Союзу. Але перемогу жодна із сторін ще довго не зможе оголосити, вважають оглядачі в пивній галузі.

Зі вступом до ЄС Чехія сподівалася, що нарешті суперечка з американцями за назву найвідомішого чеського пива нарешті припиниться. Адже європейці ухвалили правила, згідно з якими історичними та географічними назвами в гастрономії можуть користуватися лише ті компанії, які походять з цієї місцевості. Тобто, шампанське може бути лише з французької провінції Шампань, а Пармська шинка лише з Парми, і, за цією ж логікою, Будварське пиво лише з Чеських Будейовиц.

Але насправді ситуація виявилася набагато складнішою, бо американці зареєстрували свою торгову марку «Budweiser» набагато раніше, ніж чехи, хоч варити пиво почали лише наприкінці ХІХ століття. Натомість на чеських землях пивна традиція тягнеться углиб віків. А історія броварні в місті Будейовице веде початок з 13 століття, коли король Богемії Отакар ІІ дарував право місцевим пивоварам варити золотистий напій.

Складна історія 20 століття з двома світовими війнами, окупацією та депортацією німців з чеських земель призвела до того, що чехам було просто не до реєстрації торгової марки. Та й не було особливої у тому потреби. Адже всі в Європі і так знали, що пиво "Budejovicky Budwar" ( чи з німецькою назвою "Budweiser") походить з Чехії. Але час минав і американські та чеські експортери пива починали змагатися за ті самі ринки. І вже тут виникла потреба з’ясувати, хто ж дійсно має право на відому назву.

Поки що пивні баталії між державною чеською броварнею і американським концерном Anheuser-Bosch, якому належить марка "Budweiser" в Америці, ідуть з перемінним успіхом. Чехам вдалося завоювати віддалений камбоджійський ринок, натомість американці вдарили, можливо, у найболючіше місце. Тільки минулого тижня суд за марку вони виграли в Австрії, що лише у кількох десятках кілометрах від Будейовиц і де "Budweiser" є улюбленим закордонним пивом.

Соломонове рішення у цій суперечці запропонувала Світова Організація Торгівлі, яка вирішила, що чехи мають право на чеську версію своєї марки, тобто "Budejovicky Budwar", а назву "Budweiser" мусять залишити спритним американцям. Однак американці не погоджуються, і говорять, що сім десятиліть історії нічого не варті і будварське пиво можна варити і в Міссурі так само, як і в Будейовицах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG