Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні відкрили Меморіал жертвам Голокосту.


Надія Кандиба

Німеччина, 10 травня 2005 - Сьогодні минає 60 років після закінчення Другої світової війни - в Берліні відбулося офіційне відкриття Меморіалу пам’яті жертв Голокосту. Ідея спорудження цього комлексу народилася 17 років тому. І от після тривалих дискусій та суперечок меморіал, який має нагадувати про жахливі злочини націонал-соціалізму, про шість мільйонів знищених євреїв, став доступним для відвідувачів. У церемонії відкриття взяли участь близько тисячі гостей, серед яких федеральний президент Німеччини Горст Келер та канцлер Ґерхард Шредер.

Густий ліс із сірих квадратних глиб з бетону постав у самому центрі німецької столиці, неподалік від будівлі Рейхстаґу та Бранденбурзьких воріт.

Він виростає із землі поступово і непомітно. Брили заввишки півметра спочатку не викликають жодного занепокоєння - так як і націонал-соціалізм спочатку здавався абсолютно безкривдним. Раптом, непомітно для себе, відвідувач опиняється в досить незвичному оточенні. Людина, затиснута вже між височенними бетонними стовпами, губиться в холодному незатишному лабіринті. Одних споруджений у Берліні меморіал жертвам Голокосту вражає. Інші вважають його занадто монументальним. Від самого початку автор проекту американський архітектор Пітер Ейзенмен робив ставку на провокативний ефект:

“Мій меморіал – це не кока-кола, яку полюбляють всі. На мою думку, кожний проект, який порушує тему Голокосту, повинен бути провокативним. Меморіал виконає свою функцію тільки в тому разі, якщо він провокуватиме, оскільки це допоможе підтримати дискусію про причини Голокосту та про те, як уникнути повторення такої трагедії”.

Недаремно дискусія навколо спорудження в Берліні меморіалу жертв Голокосту точилася цілих 17 років. Понад 28 мільйонів євро довелося витратити, аби встановити на площі, що дорівнює двум футбольним полям, 2711 бетонних глиб. Десь у самому центрі цього комплексу розташований вхід до підземного приміщення, в якому зібрані історичні документи та свідчення людей, які пережили Голокост. Чи не занадто пізно - через 60 років після закінчення війни – в Німеччині нарешті з’явився такий меморіал?

“Ще десять років тому спорудити подібний меморіал цій країні було просто неможливо. Тепер тут розпочинається так звана дискусія третього покоління. І ця дискусія відрізняється від тієї, яка велася в Німеччина 40 або 20 років тому. Сподіваюся, що меморіал сприятиме подальшим дебатам на цю тему”, - сказав Ейзенман. До речі, вхід до берлінського меморіалу безкоштовний, а відвідувати його можна цілодобово.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG