Доступність посилання

ТОП новини

Роман Зварич зберігає посаду міністра завдяки Петрові Порошенкові – професор університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо.


Мар’яна Драч

Прага, 4 травня 2005 року – Про те, який розголос має у Вашингтоні справа міністра юстиції України Романа Зварича, який визнав, що не має вищої юридичної освіти, радіо "Свобода" розповів відомий західний експерт з українських питань, професор університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо.

Тарас Кузьо

Тут поки що нічого не появилося в газетах, але в кулуарах різноманітних урядових структур, наприклад, у Національній раді безпеки США, що якраз займається Україною, це питання досить гостро дискутується з точки зору того, що це показник слабкості президента Ющенка і слабкості його кадрової політики. Це показник також розколу, який, на жаль, є в українському уряді між Петром Порошенком і Юлією Тимошенко.

Мар’яна Драч

У статті, яку сьогодні опублікувало американське інтернет-видання Eurasia Daily Monitоr, Ви пишете про те, що пан Зварич залишається у своєму кріслі завдяки підтримці секретаря РНБО Петра Порошенка. З чого Ви робите такий висновок?

Тарас Кузьо

Петро Порошенко під час чату в Інтернет-виданні “Українська правда” два, або( не пам’ятаю точно) три рази підтримував щирість пана Зварича. Це також пов’язано з тим, що пан Зварич сам нагадував, що в нього є досить сильна підтримка поза урядом. Ми можемо собі уявити, що це тільки може бути Порошенко, який дотепер не може погодитися із тим фактом, що він особисто не дістав посаду прем’єра.

Мар’яна Драч

З огляду на ситуацію, що склалася, чи повинен пан Зварич, на Вашу думку, подати у відставку?

Тарас Кузьо

Абсолютно. Одним із ідеологічних елементів Помаранчевої революції було те, що нова влада має бути інакша, як попередня. Має бути відкритість і чесність у владі. Тепер, коли перший раз, нарешті, пан Зварич відкрито сказав, що він попросту брехав про диплом Колумбійського університету, що він тільки має один диплом бакалавра від одного малесенького коледжу в Нью-Йорку, це взагалі показник, що цій людині не можна довіряти, що ця людина не є чесна.



Це не сталося тільки тепер. Зварич приблизно 20 років говорив про такі фантазії. І це дуже неприємний показник для нього особисто, включно з тим, що він лобіював бізнесові інтереси своєї дружини. Це також поганий показник і для президента України, що він готовий тримати таких людей в уряді. І це буде погано впливати на імідж нової влади, пересічні громадяни будуть думати, що не так багато змінилося порівняно з попереднім режимом.

Мар’яна Драч

Нині Тарас Кузьо є професором університету Джорджа Вашингтона у Сполучених Штатах, а сам отримував освіту у Великій Британії: диплом бакалавра в університеті Сассекс; магістра у Лондонському університеті, а докторську ступінь в університеті Бірмінгема. У 90-их роках в Києві Тарас Кузьо керував Інформаційним центром НАТО.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG