Доступність посилання

ТОП новини

Освітній скандал зі шахрайським підтекстом.


Василь Плоскіна

Угорщина, 12 травня 2005 – Небувалий скандал спалахнув в угорських середніх навчальних закладах напередодні випускних іспитів. За лічені дні до екзаменів в інтернеті з’явилися завдання екзаменаційних тестів з материнської мови та літератури, математики та історії. Міністерство освіти терміново змінило зміст тестів. Але окремі випускники заявляють про намір страйкувати перед урядовою будівлею.

До розслідування справи несанкціонованої розпечатки екзаменаційних завдань в інтернеті підключилася угорська поліція. Втім, вирахувати зловмисників аж ніяк не просто. У пресі між тим не бракує версій. Подейкують, що електронні коди міністерства освіти могли зламати невідомі хакери. Інші автори вважають, що зміст екзаменаційних тестів поширили навмисно не хто інший, як самі чиновники освітнього відомства. А дехто вбачає в цьому скандалі політичне підґрунтя: мовляв, це справа рук опозиції, яка у такий спосіб хоче дискредитувати дії уряду.

Цими днями в середовищі випускників панував неабиякий ажіотаж. Дуже багато з них намагалися дістати для себе і своїх друзів заповітні завдання – де через інтернет, а де й завдяки мобільному зв’язку. Для них зажевріла надія, що принаймні математику й материнську мову вони можуть здати пристойно на іспитах, адже, за відгуками педагогів, цього року тести можуть бути дуже складними.

Втім, сподівання учнів виявилися марними. Вже в середу початок іспитів у школах та гімназіях перенесли на дві години пізніше. Це було зроблено за вказівкою міністерства, яке дійсно надіслало новий зміст тестів. За словами міністра освіти Угорщини Балінта Мадьяра, треба зробити все, щоб не допустити профанації іспитів, бо кількість шкіл, де випускники вже ознайомилися з завданнями тестів, зросла дуже швидко. “ Із злочинцями треба вести рішучу боротьбу, а не ховатися за товстими освітніми стінами”, - сказав міністр, відповідаючи на запитання, чи вирішив він подати у відставку у зв’язку з цією бучною справою.

Тим часом на одну з популярних радіостанцій зателефонував якийсь випускник і попередив, що він з товаришами піде страйкувати перед міністерством освіти, якщо будуть повторені попередні іспити з математики. Довідавшись про цей телефонний дзвінок, керівник міністерства освіти зауважив, що нема нагальної потреби проводити повторні іспити. Це повинні вирішувати випускні комісії педагогів у тому випадку, якщо результати робіт не відповідатимуть рівневі успішності учня. Балінт Мадьяр в той же час назвав обурливою заяву невідомого випускника про страйк, давши зрозуміти, що саме такі молоді люди, які нечесним шляхом запопали завдання тестів, не мають жодного морального права підбурювати інших учнів.
XS
SM
MD
LG