Доступність посилання

ТОП новини

В Одесі популяризували ідею входження України до ЄС.


Петро Каландирець

Учасники виїзного засідання в Одесі
11 травня у приміщенні Одеської обласної ради проведене виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань Європейської інтеграції в рамках Днів Європи у Бесарабії. Серед учасників заходу були не лише керівники Одеської області і народні депутати України, але і заступник директора з проектів Британської Ради в Україні Ірина Дергунова та Посол з особливих доручень МЗС України Євген Бершеда.

Народний депутат України Олег Зарубинський повідомив, що в Одесі проводиться вже третє виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань Європейської інтеграції. Перші два проведені у Львові та Чернівцях.

Народних депутатів України, які приїхали до Одеси, цікавлять питання, пов’язані з подальшим розширенням Європейського Союзу, транскордонної співпраці, міжрегіональними угодами.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Василь Цушко назвав популяризацію ідеї входження України до ЄС питанням номер один. Він закликав народних депутатів України сприяти активізації фінансування регіональної програми розвитку Українського Придунав’я, введення в дію каналу Дунай-Чорне море та завершення реставраційних робіт в Одеському театрі опери та балету.

Голова Одеської обласної Ради Сергій Гриневецький наголосив, що „заплановане на 2007 рік входження Румунії і Болгарії до Євросоюзу суттєво підвищить статус Одеської області, зокрема, Українського Придунав’я”.

Сергій Гриневецький
Сергій Гриневецький: „На сьогоднішній день я хочу поінформувати шановних членів Комітету, що ми є членами 6 європейських структур. В двох з них ми є членами політичного бюро. Це Асамблея Європейських регіонів та Асамблея Приморських регіонів Європи. Минулого року ми вступили до Асоціації виноробних регіонів Європи (це одна з найпотужніших Асоціацій, яка здатна прискорити вступ до Світової організації торгівлі). Ми працюємо в Єврорегіоні „Нижній Дунай”, у робочій Співдружності придунайських країн та Асамблеї прикордонних регіонів Європи. Це надає нам можливість створювати новий імідж регіону і державі в цілому”.

Голова обласної Ради Сергій Гриневецький наголосив на необхідності надання державою необхідних повноважень регіонам України. „Не маючи необхідних повноважень, ми не здатні самостійно вирішити чимало важливих питань”. Серед головних проблем він назвав енергетичну залежність Одеської області від інших країн.

Народний депутат України Михайло Ратушний висловив думку, що в Україні дотепер не виявляють належної готовності щодо вступу до Європейському Союзу. Він бачить мету візиту до Одеси – „популяризувати і продемонструвати цю готовність”, закликавши зробити все можливе і для реалізації в життя ідеї нафтопроводу Одеса-Броди.

Ще один народний обранець Іван Драч закликав регіональну владу звернути увагу на можливості проведення спільних з країнами ЄС міжнародних кінофестивалів, активізацію співпрацю з українськими організаціями у Румунії, співпраці з Федерацією товариств зв’язків з українцями за кордоном, товариством „Україна і світ”.

На його думку, „таким чином і Одеса матиме реальний шанс повернути собі втрачений статус європейського міста”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG