Доступність посилання

ТОП новини

Гривня міцніє, а з нею міжнародні рейтинги України.


Марія Щур


Прага, 11 травня 2005 - Національний банк України нарешті перестає боротися з ринком – так коментують західні аналітики нещодавнє подорожчання національної валюти. Вони також очікують подальше зміцнення курсу гривні відповідно до світових тенденцій. З оптимізмом дивляться в українське майбутнє і аналітики рейтингових агентств. Сьогодні одне з найбільш впливових з них, Standard & Poor''s підвищило кредитний рейтинг України.

Зміцнення гривні, на думку аналітиків міжнародної дослідницької компанії Global Insights, було вже давно на часі. Після того, як, підтримуючи експортерів, НБУ протягом двох років намагався подолати тенденції на валютному ринку, наприкінці квітня він усе ж здався і перестав стримувати зміцнення національної валюти. На думку аналітиків, з таким рішенням Національний банк запізнився, адже інші країні-експортери на теренах СНД ( такі як Казахстан і Росія) у цей час проводили корекцію валютного курсу і дозволяли зміцнення своїх валют. На українському ринку, тим часом, накопичувалися великі гривневі резерви, які починали розкручувати інфляційну спіраль.

Тому, НБУ рано чи пізно, довелося б дозволити зростання гривні. Експерти, однак, критикують різкі стрибки курсу, які дестабілізують фінансові ринки і викликають у населення недовіру до влади. Аналітики компанії Global Insights вважають, що НБУ буде намагатися дотримуватися проголошеного курсу близько 5 гривень за долар, але тиск до зміцнення гривні зберігатиметься. На думку представників Міжнародного Валютного Фонду, гривня недооцінена на 30%.

Оптимістично налаштовані щодо політики нового уряду аналітики рейтингового агентства Standard & Poor''s, які підвищили рейтинги України. На один пункт піднявся рейтинг цінних паперів України в іноземній валюті: “ВВ-”, замість “В+”, та на два пункти піднявся рейтинг облігацій уряду в гривнях: “ВВ”, замість “В+”. Як пояснює аналітик агентства Гелена Гессель, Standard & Poor''s вирішило підняти довгостроковий рейтинг України, бо “прозорість, верховенство права та демократичні цінності, прихильником яких є президент Віктор Ющенко, мають у перспективі призвести до втілення політичної, інституційної та структурної реформи, необхідної для перетворення України на відкриту, демократичну ринкову економіку”.

Тим не менше, агентство передбачає, що перед Україною постануть труднощі на цьому шляху. Інфляцію цього року агентство очікує на рівні 13%. А урядову цифру дефіциту бюджету – 1,5% аналітики агентства вважають надто оптимістичною. На думку аналітиків Standard & Poor''s, урядові вдалося збільшити надходження до скарбниці за рахунок кращого збору податків та боротьбі з контрабандою, однак видаткову частину бюджету аналітики вважають колосальною. Стримати зростання інфляції та бюджетного дефіциту, а також підтримати зростання економіки аналітики компанії Standard & Poor''s називають головними завданнями для уряду.

У майбутньому фінансові експерти прогнозують поступове поліпшення роботи урядового механізму. “Державні інституції відроджуватимуться після десятиліть корупції та безладдя. Завдяки цьому підкріпиться довіра приватного сектора, зменшиться уникнення від сплати податків, а закордонні інвестори активніше приходитимуть на український ринок”, - говорить аналітик агентства Гелена Гессель.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG