Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний музичний фестиваль підносить популярність українських композиторів.


Леся Олійник

Київ, 11 травня 2005 – У вівторок, 10 травня, в Києві розпочався XV Міжнародний фестиваль “Музичні прем’єри сезону”. Його мета – поширювати музику сучасних композиторів, передусім українських, і на Батьківщині, і за кордоном. На фестивалі лунатиме музика десяти країн світу.

Спочатку невеличка довідка. Сьогодні в Україні працюють 219 професійних композиторів, які об’єднані в Національну спілку композиторів України. Найстаршому з них – 92 роки, наймолодшому – 25. У сучасній музиці України є все: і традиційна мова, і електронна музика, і авангард. Але, як кажуть самі творці українського сучасного мистецтва, власну музику вони можуть почути хіба що під час фестивалів. Отож і влаштовує Національна спілка музичні форуми, які відтворюють музичний процес в Україні. Найстарший із них – “Музичні прем’єри сезону”, який відбувається вже 15-й рік поспіль. За тиждень на ньому можна почути музику всіх жанрів: від симфонічної до хорової, яка лунатиме у храмах столиці.

Постійний директор Фестивалю, композитор Ігор Щербаков говорить, що саме завдяки існуванню фестивалю українським композиторам вдалося прорватися на міжнародний музичний ринок. Музика сучасної України, яку ще кілька років тому ніхто не знав, нині має своїх прихильників. Скажімо, на фестиваль постійно приїздять музиканти Швейцарії, Польщі, Америки, Канади, Франції (і, до слова, приїздять за власний кошт).

Ось що сказав кореспондентові радіо “Свобода” швейцарський композитор Альфред Швейцер: “Для мене справді було величезним відкриттям, що тут, на Сході Європи, також є потужне мистецьке життя і що в Україні є багато композиторів. Я помітив, що вони створюють зовсім іншу музику, ніж та, яку пишуть західні авангардисти. Ця музика не тільки технічно майстерна, але йде від самого серця. І для мене це було дуже, дуже великим відкриттям”.

Зарубіжні колеги прагнуть не лише дізнатися про існування іншої культури, а й сприяти її просуванню в себе на батьківщині. Унікальний щодо цього випадок: лише за останній рік у Швейцарії видані партитури київських композиторів Євгена Станковича, Лесі Дичко, Ігоря Щербакова, львів’янина Юрія Ланюка, одеситки Юлії Гомельської. Директор музичного видавництва “Сордіно” Симон Камартін повідомив кореспондентові радіо “Свобода”, що видані у Швейцарії ноти він пересилає найвідомішим диригентам світу. Симон Камартін сподівається, що вони звернуть увагу на українську музику, яка перебуває, на його думку, на найвищому світовому рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG