Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні розпочинаються офіційні візити в Україну віце-прем’єра Туреччини Абдуллаха Гюля, котрий водночас є міністром закордонних справ. Київ також відвідає й прем’єр-міністр Республіки Молдова Васіле Тарлев.


Сергій Кисельов

Київ, 12 травня 2005 - Для обох високопосадовців це – перші візити в Україну. Як повідомив учора на брифінгу заступник керівника прес-служби МЗС України Дмитро Свистков, у перебігу візиту турецького гостя відбудуться переговори керівників зовнішньополітичних відомств України і Туреччини. Турецький гість зустрінеться також із президентом України Віктором Ющенком, прем''єр-міністром Юлією Тимошенко та головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

Візит Aбдулаха Гюля покликаний активізувати політичний діалог між Києвом і Анкарою, зміцнити співробітництво зовнішньополітичних відомств обох країн. Планується обговорення ряду актуальних питань двосторонньої та реґіональної співпраці. Зокрема – розвитку договірно-правової бази, співробітництва в рамках міжнародних організацій і взаємодія на шляху до європейської та євроатлантичної інтеґрації. Окрім того віце-прем’єр Туреччини обговорюватиме в під час зустрічей і питання підготовки державного візиту до Анкари президента України Віктора Ющенка.

В інтерв’ю для радіо "Свобода" надзвичайний і повноважний посол Туреччини в Україні Більго Джанкорель сказав, що сьогодні у Києві: "обговорюватиметься чимало тем, які стосуються актуальних глобальних питань у відносинах між Туреччиною та Україною. Це – перший офіційний візит віце-прем’єра, міністра закордонних справ Туреччини. І він є надзвичайно важливим для нас. Ми обговорюватимемо насамперед економічні стосунки, а також – питання українського експорту. 08 Тим більше, що наші політичні стосунки нині перебувають на досить високому рівні", – додав надзвичайний і повноважний посол Туреччини в Україні Більго Джанкорель.

Віце-прем’єр Абдуллах Гюль також відкриє сьогодні турецький літературний симпозіум й покладе квіти до пам’ятника жертвам голодомору.

Тим часом сьогодні ж відбудеться робочий візит в Україну прем’єр-міністра Молдови Васіле Тарлева. Він має зустрітися зі спікером парламенту Володимиром Литвином, із представниками українських ділових кіл та зі своєю українською колегою Юнією Тимошенко.

Про що ітиметься під час переговорів глав двох урядів розповів в інтерв’ю для радіо "Свобода" радник посольства Молдови в Україні Іон Ставила: "Основна мета цього візиту – обговорення всього комплексу питань двосторонніх відносин. Насамперед це – питання торгівельно-економічного співробітництва, взаємодії на кордоні, розвиток культурних та гуманітарних обмінів – загалом, усі ті питання, що стоять у центрі уваги урядів двох держав. Я хотів би відзначити, що це – перший закордонний візит прем’єр-міністра Молдови після його повторного призначення на цю посаду. І той факт, що цей візит – саме в Україну, свідчить про те, що наші стосунки є приоритетними", – зауважив Іон Ставіла, радник посольства Молдови в Україні.
XS
SM
MD
LG