Доступність посилання

ТОП новини

Український уряд хоче покінчити з 5-поверховими будинками, які зводилися за часів хрущовського керівництва.


Сергій Кисельов


Київ, 12 травня 2005 - Тим-то й дістали вони в народі назву "хрущовки". Кабінет міністрів має намір знести ці незручні блокові споруди й натомість збудувати сучасне естетичне багатоповерхове житло. А мешканцям усіляких радянських "черьомушек" безкоштовно надати квартири у таких нових будинках. До того ж – більшого розміру.

Українські дотепники вже запропонували назву для тих висотних будинків, які уряд пообіцяв зводити натомість 5-поверхових "хрущовок" – "ющенківки". У експертів не викликає сумніву: якщо така амбітна програма щодо забезпечення українців житлом, яку намітив здійснити Кабінет міністрів, провалиться, це може взагалі нанівець звести всі реформаторські починання нової влади. Як це сталося за часів горбачовської перебудови, коли тодішні реформатори також висували вельми амбітну житлову програму, яка так і не була ніколи реалізована: кожному радянському громадянинові – по окремій квартирі або будинку до двохтисячного року.

Тим часом Кабінет міністрів України повідомив, що передає до Верховної Ради низку законопроектів для побудови доступного житла та переселення людей з "хрущовок" у нові будинки. Минулої середи, після засідання уряду Юлія Тимошенко заявила, що в країні буде розпочато програму "Територія якісного житла". За словами прем’єр-міністра, на українських теренах півтора мільйона родин не мають житла взагалі. А 23 % житлового фонду становлять "хрущовки". Що складає понад 70 мільйонів квадратних метрів.

Усі ці будинку поступово будуть знесені. А їхні мешканці, як пообіцяла Юлія Тимошенко, дістануть у нових будинках, котрі зведуть неподалік, нові квартири, "і автоматично, згідно закону, будуть отримувати житлову площу на 50 % більше( безкоштовно), ніж вони мають сьогодні". А тим, кому ця додаткова площа не потрібна, будівельні компанії повернуть за неї гроші.

Ну, а для тих родин, які не мають, але хочуть придбати квартири, уряд обіцяє дешеві кредити на 10–30 років. Заставою при цьому буде сама квартира. А перший внесок за неї має становити не більше 10 % її загальної вартості.

Юлія Тимошенко: "Ці кредити зразу будуть мати вартість 2-6%. Для того час не потрібний. Як тільки будуть ухвалені закони, ми можемо починати залучати гроші. І наша мета сьогодні – запустити серйозне іпотечне кредитування. А, власне, стоїть питання про наповнення державної іпотечної установи довготривалими фінансовими ресурсами”.

Голова уряду вважає, що наповнюватися іпотечна установа буде за рахунок продажу земель несільськогосподарського призначення. Іншими джерелами її наповнення мають стати "резерви страхових організацій" і гроші від приватизації та дооцінки приватизованого майна. Кабмін також планує взяти запозичення на 2 мільярди доларів, щоб перерахувати кошти в іпотечну установу.

Юлія Тимошенко додала, що розвиток будівництва дасть поштовх іншим галузям. "Одна гривня, вкладена в житлове будівництво, дає дві-дві з половиною гривні приросту ВВП", – зауважила вона. За її словами, Кабмін "за дорученням президента" вже підготував проект указу про створення Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства. "Якщо президент, уряд і Верховна Рада стануть однією командою у здійсненні такої програми, у нас буде іпотечний бум житлового будівництва, і це найкращий бум, який може бути в країні!", – підбила підсумки Юлія Тимошенко.
XS
SM
MD
LG