Доступність посилання

ТОП новини

Мiжнародний трибунал для колишньої Югославiї в четвер вперше обговорював пропозицiю прокуратури, щоби окремих обвинувачених судили мiсцевi суди в країнах, в котрих скоєнi злочини.


Михайло Рамач

Белград, 13 травня 2005 – Прокуратура запропонувала, щоби так звану “вуковарську трiйку” судили в Хорватiї або Сербiї. Йдеться про трьох офiцерiв, котрi восени 1991 року очолювали пiдроздiли колишньої югославської армiї пiд час боїв за Вуковар. Сербськi сили пiсля захоплення мiста, зазначається в обвинувачувальному актi, розстрiляли понад двохсот полонених. Генерала Миле Мркшича, полковника Веселина Шлiванчанина та капiтана Мирослава Радича обвинувачують з командної вiдповiдальностi.

Гаазький трибунал, заснований Радою безпеки ООН, кiлька рокiв тому виявив готовнiсть надати провадження окремих справ мiсцевим судам. В Сараєвi, Загребi та Белградi тим часом сформованi спецiальнi суди в справах воєнних злочинiв. Експерти Трибуналу провели окремi курси для мiсцевих суддiв та прокурорiв.

Хорватська сторона наполягає на тому, що масовий злочин був скоєний на територiї Хорватiї та, що “трiйку” треба судити перед хорватським судом. В Загребi кажуть, що свiдки з Хорватiї не почували б себе безпечно в Сербiї. Хорватська преса припускає, що сербський суд, пiд тиском громадської думки, був би посту-пливим щодо обвинувачених. А сербська сторона зазначає, що йдеться про громадян Сербiї та, що вони повиннi постати перед сербським судом. На думку численних сербських юристiв, процес в Хорватiї не був би справедливим, оскiльки хорватський закон не допускає пiдсудним взяти закордонних адвокатiв. Iншими словами, обвинувачених сербiв могли б захищати лише хорватськi адвокати.

Отож, i серби i хорвати упевненi, що “вуковарська трiйка” належить саме їм. Остаточне рiшення суд має винести через кiлька тижнiв, пiсля докладного обговорення поданих аргументiв.
XS
SM
MD
LG