Доступність посилання

ТОП новини

“Міжнародна амністія” хоче додати “ложку дьогтю” до українського “євросвята”.


Марія Щур

Прага, 12 травня 2005 – Міжнародні правозахисники нагадують Києву, що ситуація з правами людини залишається незадовільною. Напередодні міжнародного пісенного конкурсу “Євробачення”, коли до України знову прикута увага світу, правозахисна організація “Міжнародна Амністія” вирішила нагадати президенту Віктору Ющенку про його передвиборчі обіцянки.

Минуло 100 днів від часу приходу нової влади, а права людини в Україні як не поважали раніше, так і не поважають зараз, вважає “Міжнародна амністія”. У своєму новому зверненні організація описує численні випадки безкарних дій міліції, коли людину можуть схопити, бити і катувати, так що вона потрапляє до лікарні з переламаними ребрами і відбитими внутрішніми органами. Але жодних наслідків за ці дії українські міліціонери не мають, обурюються міжнародні правозахисники.

За словами речниці організації, Лідії Аройо, “ця безкарність, мабуть, є найбільшою проблемою України. Безкарність, з якою діють представники держави. Це означає, що вони можуть діяти без жодних наслідків для себе, а, отже, і без обмежень. Клімат безкарності є плідним ґрунтом для всіляких порушень прав людини”.

Організація говорить, що їй відомо про тисячі карних справ про зловживання владою державними службовцями, у тому числі і міліціонерами, розслідування яких розпочалося в Україні і що вона розуміє, що за три місяці їх неможливо розкрити. Але її турбують старі тенденції у ставленні нової влади до прав людини. Минулого і позаминулого року “Міжнародна амністія” написала 14 листів до українських урядовців, але отримала лише одну відповідь. Цього року на листи із конкретними рекомендаціями до президента Віктора Ющенка та міністра юстиції Романа Зварича організація не отримала ще жодної відповіді.

“Міжнародна амністія” також занепокоєна тим, що деякі резонансні справи, які нова влада оголосила практично розкритими, так і не дійшли до суду. “Наприклад, справа Георгія Ґонгадзе розпочалася дуже багатообіцяюче. У січні президент пообіцяв притягнути до відповідальності тих, хто винний у так званому “зникненні” журналіста, але потім ми відчули, що справа уповільнюється. Нам би дуже не хотілося знову побачити, як справи порушуються, але ніколи не доводяться до кінця”- говорить Лідія Аройо з “Міжнародної амністії”.

Серед багатьох порушень прав людини в Україні “Міжнародна амністія” називає і зростання антисемітських актів, про які повідомляє єврейська громада Донецька, але міліція відмовляється назвати їх расово вмотивованими. В інтерв’ю радіо “Свобода” голова релігійної громади юдеїв Донецька Єгуда-Урі Келерман говорить, що громаду непокоїть не так визнання чи не визнання цих актів антисемітськими, як те, що вони стають систематичними та організованими:

“Нас турбує, що ці акти не мають побутовий характер. Те, що ми спостерігаємо, це поява деяких організацій, які накручують молодь. З’явився український націонал-соціалістичний сайт в Інтернеті, точна копія російського. Вони розміщують агітаційні листівки, які рекомендують розклеювати в місті, і ми їх уже бачили в Донецьку. Інша організація – РНЄ – “русскоє національноє єдінство” закликає розправлятися з представниками “малих народів”. Ще подібного змісту з’явилася “газета слов’янських патріотів” “Вєче” ПНП, її роздають прямо на центральній площі Леніна”.

Як говорить голова єврейської громади Донецька, начитавшись такої літератури, звичайні діти паплюжать єврейське кладовище, розбивають вікна в релігійній школі чи нападають на релігійного єврея на вулиці. Щодо дій влади, то за словами Єгуди-Урі Келермана, з боку міліції він зустрічав лише готовність до співпраці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG