Доступність посилання

ТОП новини

12 травня у Кривому Розі відбувся другий Форум гірників і металургів Дніпропетровщини.


Геннадій Сахаров

Форум
Дніпропетровськ, 13 травня 2005 - Форум, який проходив у будинку заводоуправління Криворіжсталі під гаслом “Інноваційні технології у гірничометалургійному комплексі – запорука конкурентоспроможності галузі”, відкрив голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Юрій Єхануров. Він зазначив, що на підприємствах ГМК області сфокусувалися інтереси різних фінансових груп, про що свідчать події навколо Криворіжсталі, Нікопольського ферросплавного заводу, інших підприємств та що центральна влада не виробила чіткої позиції у ситуації, що склалася. Юрій Єхануров повідомив про досягнуту домовленість з керівництвом Фонду Державного Майна:

“Ми домовилися, що буде утворена робоча група у складі працівників Фонду Державного Майна України, Комісії з цінних паперів фондового ринку, Міністерства промислової політики, я маю надію, що буде обов’язково представлений апарат Кабінету Міністрів з відповідного відділу Управління і також Міністерство Юстиції. Таким чином тема Криворіжсталі лишається актуальною в плані подальшого погляду держави на ці події. Якщо визнається приватизація, що відбулася, то це один розклад, а якщо не визнається, то це інший розклад. Події, які відбулися на Нікопольському заводі ферросплавів, свідчать про те, що немає юридичних рішень. Ми хочемо відвести ці проблемні питання від трудових колективів, від керівників підприємств. Треба, щоб власники розбиралися з державою самі і розбиралися у коридорах влади, у судових кабінетах, де завгодно, але щоб ці питання не вирішувалися стінка на стінку. Не так вирішуються ці проблеми.”

Голова облдержадміністрації сказав також, що цього року буде остаточно наведений порядок зі сплатою податків підприємствами ГМК у області та звернувся до керівників і власників підприємств з закликом забезпечити охорону довкілля, запевнивши, що навіть у разі невирішення екологічних проблем на законодавчому рівні будуть знайдені механізми для фінансування робіт з покращання екологічної ситуації у регіоні.

Попри оголошену інноваційну спрямованість форуму більшість керівників підприємств за звичкою звітували про досягнення, обходячи тему інновацій. Керівники науково-дослідних і галузевих проектних установ говорили про наявність нових технологічних розробок, які не користуються попитом на вітчизняних підприємствах. Натомість іноземні підприємства, зокрема, російські, використовуючи український науковий потенціал, модернізуються, запроваджують українські розробки і технології, що призводить до підвищення їх конкурентоздатності і витіснення з того ж російського ринку українських виробників. Тривогу викликають і зміни у світовій кон’юнктурі – металургійні підприємства Китаю щороку на десятки мільйонів тон нарощують вироблення сталі і прокату, здешевлюючи продукцію і витісняючи інші держави зі світових ринків, що має відбитися і на попиті на продукцію металургійних підприємств України. Було констатовано, що конкурентоздатність ГМК України залежатиме не лише від капіталовкладень і виробничих потужностей, з яких третина не переживе 2010-й рік, а в першу чергу від модернізації виробництв і підвищення якості продукції до світового рівня, змін у структурі її експорту від напівфабрикатів до високотехнологічних виробів, в першу чергу прокату і труб. Науковці говорили про необхідність докорінних технологічних змін, відмови у майбутньому від застарілих технологій, зокрема, доменного і мартенівського процесів, запровадження процесів прямого отримання заліза з залізної руди, переходу на високозбагачену металургійну сировину. Але Юрій Єхануров, коментуючи виступи промовців, констатував і те, що власники підприємств найчастіше йдуть шляхом найменшого спротиву, намагаючись отримати найбільший прибуток сьогодні і не турбуючись про майбутнє галузі та збереження довкілля.

З огляду на певне зниження показників роботи підприємств ГМК у області Юрій Єхануров запропонував створити Раду експортерів, яка б лобіювала інтереси підприємств ГМК, продукція яких йде здебільшого на експорт, і впливала б на законотворення і навіть на курси валют, оскільки зміцнення гривні помітно зменшило прибутки підприємств ГМК.

Підводячи підсумки форуму, заступник міністра промислової політики України Сергій Грищенко зазначив, що гірничо-металургійний комплекс України має проблеми, пов’язані з підвищенням залізничних тарифів, коли витрати на перевезення перевищують вартість сировини і продукції, що потрібне диференційоване формування тарифів в залежності від вартості вантажів. Та що низка проблем, про які говорили учасники форуму, зокрема, відновлення роботи закритих залізорудних шахт, проблеми інновацій та формування замовлень на наукові розробки, потребують окремого розгляду на спеціальних нарадах. Сергій Грищенко сказав, що зараз вперше за десять років є щире зацікавлення партнерів України у Євросоюзі та Сполучених Штатах у вирішенні проблем антидемпінгових процесів, порушених проти українських підприємств і це пов’язане з підвищенням авторитету нової української влади. З’явилося зацікавлення у наданні Україні статусу країни з ринковою економікою, Україна мусить скористатися цією ситуацією і покращити свою позицію на зарубіжних ринках продукції ГМК, сказав Сергій Грищенко.

Форум гірників і металургів Дніпропетровщини, зрозуміло, не міг вирішити усіх, часом гострих проблем, що існують у гірничометалургійному комплексі області і України, але головним його досягненням стало те, що ті проблеми були поставлені, на них звернена увага і тепер необхідно знайти способи і механізми для їх вирішення.
XS
SM
MD
LG