Доступність посилання

ТОП новини

День Європи в Україні буде також і святом України.


Юрій Свірко


Київ, 12 травня 2005 – “Україна та Європейський Союз: будуємо наше майбутнє разом!” – під таким гаслом цього року відбудеться святкування Дня Європи в Україні. Як наголосили на сьогоднішній прес-конференції перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко та голова Представництва Європейської Комісії в Україні Посол Ієн Боуґ, святкування Дня Європи відбудеться в Україні вже втретє, але вперше українська влада докладає своїх щирих зусиль для цього.

Святкування Дня Європи відбудеться у Києві вже цієї суботи, а потім 19 травня в Одесі і 22 травня в Донецьку. Як сказав перший заступник міністра закордонних справ Антон Бутейко, під час святкувань відбудеться роз’яснення народові зовнішньополітичної лінії керівництва України.

Антон Бутейко повідомив, що заплановане звернення президента України Віктора Ющенка до народу, яке відбудеться на Майдані Незалежності. Перший заступник керівника МЗС додав, що святкуватимуть День Європи як день весни та демократії.

А посол Ієн Боуґ наголосив, що після Помаранчевої революції відносини Євросоюзу та України суттєво змінилися, і це вплинуло на святкування Дня Європи. На запитання радіо “Свобода”, наскільки унікальним є це українське святкування в діяльності Європейської комісії, посол Боуг відповів:

“Я думаю, це є досить унікальним. Я не бачив чогось такого ніде в світі. Я думаю, що одна з причин цього – День Європи є не лише святом Європейського Союзу, а також святом України. Розмова президента Ющенка з головою Єврокомісії Баррозу підчас сніданку в Брюсселі була дуже важливою, тому що зазвичай на попередніх своїх посадах я був змушений іти до місцевої влади й просити про допомогу в організації святкування нашого Дня Європи. Це вперше, що президент однієї з наших країн-партнерів сказав голові Європейської комісії: “Чи допоможе нам комісія організувати наш День Європи?” Це дуже відрізняється. Є також інший аспект: це дуже інтерактивне свято – між громадянами та чиновниками і Європейського Союзу, і України. Буде намет для громадських дискусій, де громадяни, які ходять Хрещатиком, зможуть зустрітися з українськими міністрами та іншими офіційними особами, дипломатами й представниками Європейського Союзу та порозмовляти про Євросоюз та стосунки України з ним. Не думаю, що таке відбувається ще десь”.

Варто додати, що суботу, на яку заздалегідь призначили святкування Дня Європи в Києві, цього тижня було оголошено робочим днем – замість 10 травня. Тому поспілкуватися з міністрами зможуть лише ті, хто не працюватимуть.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG