Доступність посилання

ТОП новини

Німецький дипломат: у посольстві в Києві працював співробітник СБУ.


Надія Кандиба

Німеччина, 13 травня 2005 – У п’ятницю в земельному суді в Кельні розпочався черговий процес, на якому знову йдеться про зловживання німецькими туристичними візами з боку українських заробітчан. Тим часом у слідчій комісії Бундестаґу відбувся так званий другий “київський день”. Цього разу на запитання депутатів відповідав один із дипломатів, який працював у посольстві Німеччини в Києві ще за часів влади попереднього канцлера Гельмута Коля.

Ніколай фон Шепф керував візовим відділом німецького посольства в Києві в середині 1990-х років. Свідчення, з якими він виступив перед членами слідчої комісії Бундестаґу, підтвердили твердження представників соціал-демократів та “зелених” про те, що проблеми з видачею віз розпочалися значно раніше, а не відразу після зміни уряду в Берліні.

Підсумовуючи виступ дипломата, представник “зелених” Єржі Монтаґ сказав: “Нам довелося почути, що українська мафія в період між 1994 до 1996 роками сиділа не тільки перед посольством, але й у самому посольстві. Але й це ще не все. Співробітники української служби безпеки, які, вірогідно, влаштувалися на роботу до посольства, брали участь у видачі віз”.

Фон Шепф повідомив, що свого часу він звільнив одного українського працівника, який виявився полковником СБУ. Дипломат вказав також на складні умови праці у візовому відділі. Він повідомив, що тодішній міністр закордонних справ Клаус Кінкель жодного разу не відвідав посольство, а всі прохання поліпшити умови так і залишилися без відповіді. Фон Шепф звернув увагу також на розпорядження Кінкеля, яке передбачало спростити процедуру видачі віз для відвідувачів ярмарок та учасників туристичних поїздок.

У п’ятницю візовий скандал знайшов своє продовження в земельному суді в Кельні. Там на лаві підсудних знову опинився виходець із України Олександр Барг, якого торік засудили до п’яти років ув’язнення за те, що він, очоливши злочинне угруповання в складі п’ятнадцяти осіб, допомагав нелегалам перетинати німецький кордон. Прокуратура закидає йому подальші випадки перемитництва, за які йому тепер теж треба відповідати. За даними слідства, на совісті Барга понад 1300 нечесно отриманих віз.

Разом із ним перед судом цього разу постав і керівник фірми „Reiseschutz AG“ Ганс Мартін К’юблер. Він торгував спеціальними страховими полісами, які в разі непередбачуваних обставин гарантували платоспроможність подорожніх. Такі поліси разом із запрошенням ставали підставою для отримання віз.

Говорить представник кельнського земельного суду Губертус Нольте: “Керівникові страхової компанії закидають, що він сприяв нелегальному переправленню до Німеччини іноземців. Розповсюдження страхових полісів саме по собі не карають, але він знав, що його поліси разом із підробленими документами подавалися до посольства в Києві, щоб так звані українські туристи могли отримати візи”. Прокуратура тепер намагається довести, що К’юблер справді знав про ці зловживання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG