Доступність посилання

ТОП новини

Україна рано чи пізно вступить до ЄС. Але скоріше пізно…


Марина Пирожук


Київ, 13 травня 2005 – Президент України Віктор Ющенко висловлює переконання, що Україна рано чи пізно вступить у Європейський Союз. Про це він сказав сьогодні під час зустрічі в Києві з представниками реґіональних та центральних засобів інформації. Ющенко назвав українців європейцями і наголосив, що Євросоюз без України буде неповним.

Одначе конкретні терміни зближення з цією структурою він уже не називав. Глава української держави пообіцяв зайнятися активно євроінтеграцією після парламентських виборів у 2006 році. Як відомо, у січні поточного року Ющенко заявляв, що Україна має намір подати заявку на вступ до ЄС найближчим часом.

Тема євроінтеграційної спроможності України останнім часом активізувалася не лише в Брюсселі, а й у коридорах української влади. І там, і тут заговорили про те, що євроінтеграційні прагнення України – це добре, одначе на реальне зближення з цією структурою в найближчій перспективі розраховувати не варто. Тамтешні чиновники заговорили про необхідність, щоб Україна утрималася від подачі заявки на вступ, аби не наразитися на відмову. А місцеві чиновники, відповідальні за євровибір, у розмовах із журналістами намагаються вже уникати конкретних дат і цифр.

Подібну тактику обрав і Президент України Віктор Ющенко. Сьогодні на прес-конференції в Києві він визнав, що Україна не готова до членства в цій структурі, і заговорив про наявні в системі ЄС стандарти та про критичну невідповідність України цим стандартам. Ющенко пообіцяв активно взятися за євроінтеграційні процеси, зокрема у правових питаннях, уже наступного року, коли Україна обере новий парламент. Згадував він і про план дій Україна – ЄС, який сторони ухвалили у лютому і на виконанні якого наполягають представники ЄС.

Схоже, що не вийде в українців інтегруватися за визначеним нинішньою владою планом і в СОТ та отримати статус країни з ринковою економікою. Ющенко каже, що деякі рішення Кабінету міністрів послабили позиції країни у переговорах зі Світовою організацією торгівлі, членства в якій вона домагається вже давно, а також і в переговорах із Європейським Союзом про надання Україні статусу держави з ринковою економікою. Раніше українські чиновники висловлювали переконання, що Європейський Союз надасть їй повний статус країни з ринковою економікою ще до проведення ради зі співробітництва Україна – ЄС, що запланована на 13 червня. Що ж до СОТ, то туди Україна планувала вступити до кінця цього року.

Зовнішньополітичною темою опікувалася сьогодні паралельно і прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Під час зустрічі в Києві з міністром закордонних справ Швеції Лайлою Фрейвальдс вона наголосила, що українська влада докладає максимум зусиль на євроінтеграційну тему. А закордонна гостя в свою чергу нагадала, що цей процес довгий – принаймні, був таким для Швеції. Щоправда, пані міністр наголосила, що Швеція є прихильником долучення України до ЄС і готова надати Києву необхідну для цього допомогу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG