Доступність посилання

ТОП новини

В Сербiї в рамках приватизацiї колишнього державного майна постiйно виникають фiнансово-полiтичнi скандали. Останнiй стався в ланцi мобiльного телефонного зв’язку: один iз власникiв продав закордонним партнерам те, чого, за твердженням урядовцiв, не мав права продавати.


Михайло Рамач

Белград, 17 травня 2005 – Компанiю “Мобтел” в Сербiї десять рокiв тому заснували державний “Телеком” та приватна компанiя “БК трейд”, власником котрої є бiзнесмен Боґолюб Карич з трьома братами. На думку нинiшньої влади, Карич, котрий тодi був спiвробiтником президента Слободана Милошевича, в спiльну компанiю вклав набагато менше грошей, анiж зазначалося в контрактi. Оскiльки справу не врегулювали перед сербськими судами, сторони звернулися до Мiжнародного арбiтражного суду в Швейцарiї. Карич стверджує, що йому належить бiльше половини акцiй компанiї. А представники уряду кажуть, що власником бiльшостi акцiй є держава.

Нещодавно Карич заявив про намiр продати свою частину акцiй певнiй росiйськiй компанiї. Урядовцi попередили, що нiчого не можна продавати до завершення арбiтражу. Росiйськi партнери обурилися. Та минулого тижня сталася нова несподiванка. Акцiї Боґолюба Карича купила австрiйська компанiя “Мобiлком”. Разом з її керiвниками до Белграда прибув і австрiйський вiце-канцлер Горст Ґорбах. Пiсля зустрiчi з головою сербського уряду Воїславом Коштуницею вiн висловив сподiвання, що справу буде врегульовано. Австрiйськi партнери кажуть, що вони погодяться з мiжнародним арбiтражем. Iншими словами, купують усе, що належить Каричу. Та ще одне: вони готовi купити й усi акцiї вiд держави.

Сербський прем’єр, як повiдомляє преса, прийняв гостя без згоди коалiцiйних партнерiв. Вони зазначають, що “Мобтелу” не можна продавати, поки не будуть з’ясованi власницькi вiдносини. На думку експертiв, приватний спiввласник не мав права вести дiловi переговори без згоди та участi влади.

Отож, невiдомо, що саме австрiйцi купили. Невiдома й цiна трансакцiї, оскiльки це комерцiйна таємниця. Сторони згоднi лише в тому, що “Мобтел” – монополiст та одна з небагатьох екстраприбуткових компанiй в Сербiї. Через це вона й приваблює закордонних партнерiв.
XS
SM
MD
LG