Доступність посилання

ТОП новини

Українці й поляки, може, нарешті примиряться.


Галина Терещук

Львів, 13 травня 2005 – У червні відбудеться знакова подія для українського та польського народів. Предстоятелі польської римо-католицької церкви та української греко-католицької проведуть акт примирення між обома сусідніми народами. Про це сьогодні заявив у Львові глава УГКЦ кардинал Любомир Гузар. А прикладом для проведення цієї важливої справи стало примирення між польським та німецьким народами у 1965 році.

60 років тому у Римі був зроблений перший крок на шляху примирення двох сусідніх народів. Тоді у 1945-му, у важкий час в українсько-польській історії, коли свіжими були рани так званої Волинської трагедії, коли поляк вбивав українця, а українець поляка, коли позаду була й українсько-польська війна 1918 року, й тисячолітня спільна історія, польський кардинал Ґлемп і український єпископ Бучка заявили, що польський та український народи мають жити в мирі, щоб разом іти вперед. Другий крок на шляху до примирення духовенство зробило у 1987 році. І втретє до миру і єдності, до того, щоб забути образи минулого, закликатимуть представники двох церков 19 червня у Варшаві і 26 червня у Львові під час євхаристійного конґресу.

Зараз представники церкви працюють над документом-зверненням щодо примирення двох народів. Примирення, за словами глави УГКЦ, - це стан душі. Якщо хтось хоче примиритись, то він шукає різні способи для вирішення тих проблем, які розділяють людей, заявив глава УГКЦ, маючи на увазі питання довкола цвинтаря польських воїнів у Львові, які загинули в українсько-польській війні у 1918 році. На думку глави церкви, і польська, і українська сторони мають піти назустріч одне одному.

Сьогодні у Києві українська делегація на чолі з держсекретарем Олександром Зінченком і польська під головуванням голови бюро нацбезпеки Республіки Польщі Єжи Бара обговорили близько 10 проблем, через які офіційно не можуть відкрити цвинтар Орлят на Личаківському кладовищі у Львові. Міський голова Львова висловив думку депутатської комісії і повідомив, що міськрада готова піти на деякі поступки, зокрема у змісті напису на надмогильні плиті і у встановленні скульптур на місці поховання американських та французьких воїнів, які тоді боролись на боці польської армії. Учасник спільного засідання заступник голови Львівської ОДА Тарас Батенко повідомив радіо “Свобода”, що і польська делегація погоджується змінити напис на надмогильній плиті. Але як саме він звучатиме, пан Батенко пообіцяв розповісти слухачам радіо “Свобода” уже після повернення у Львів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG