Доступність посилання

ТОП новини

Суперечності між президентом і прем’єром загострюються.


Марія Щур

Прага, 16 травня 2005 – Нова заява прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко стосовно реприватизації підприємств свідчить про загрозу розколу між урядом та президентом в одному з ключових економічних питань, попереджають західні оглядачі. У понеділок Юлія Тимошенко заперечила існування списку з 29 підприємств, приватизацію яких нове керівництво України хотіло б переглянути. Минулої п’ятниці президент Віктор Ющенко оголосив про існування такого списку, хоча і не назвав компанії, що входять до нього.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко наполягає, що уряд не матиме короткого і вичерпного списку підприємств, приватизація яких буде переглянута. “Стосовно того, що є список з 29 підприємств. Це неправда. Не існує і не буде від уряду ніякого списку на заклання. Це функція суду і прокуратури - визначити, які підприємства були приватизовані нечесно”, - заявила Юлія Тимошенко у понеділок.

У п’ятницю на прес-конференції президент Віктор Ющенко наголошував на тому, що між ним та його командою немає розбіжності у цьому питанні: “Я і моя команда не ставимо за мету націоналізацію чи реприватизацію будь-якого об’єкту власності. Ми ставили це питання і будемо ставити по важливих національних об’єктах власності, які були приватизовані з порушенням процедур конкурсу або закону. Там повинні бути проведені повторні конкурси. Такий список є. Він складається з 29 підприємств”.

Фахівці з міжнародної аналітичної компанії Earlywarining висловлюють занепокоєння тим, що між ключовими фігурами в державі є непорозуміння з одного з найважливіших питань для економіки України. Вони звертають увагу на те, що напередодні майбутньої конституційної реформи, яка надасть великих повноважень прем''єру за рахунок скорочень повноважень президента, популярність Юлії Тимошенко швидко зростає, в той час, як рейтинги політичної сили президента Ющенка скоротилися на третину.

У цій ситуації оглядачі побоюються, що точка зору Юлії Тимошенко на “реприватизацію” може перемогти, що матиме негативні наслідки для української економіки. Одним із найбільших критиків лінії прем’єр-міністра є директор програм Росії та Євразії Фундації Карнеґі Андерс Ослунд. За його словами, “критерії, запропоновані у проекті закону, означають, що уряд готовий переглянути ледь не всю приватизацію, розпочинаючи з 1992 року. Те, що ми бачимо, - це повний відхід від приватизації в Україні. І я би сказав, що це є справжня економічна катастрофа для України. Жодна людина зі здоровим глуздом не інвестуватиме у приватизовані підприємства в Україні, і це триватиме не один рік”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG