Доступність посилання

ТОП новини

Європейські країни закликали Узбекистан допустити іноземних спостерігачів і представників гуманітарних організацій до східних районів країни


Міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро засудив насильство в Узбекистані і закликав владу до стриманості.

Міністр закордонних справ Великобританії Джек Стро засудив насильство в Узбекистані і закликав владу до стриманості.

За повідомленням узбецьких правозахисників, у місті Андижані під час заворушень минулого тижня убиті майже 500 осіб.

Серед них багато жінок і дітей. Очевидці розповідають, що по натовпу стріляли з кулеметів, встановлених на бронетранспортерах.

Узбецька влада й досі не називає загальної кількості загиблих, лише повідомляє про десятьох убитих військовослужбовців.

З місця подій повідомляє наш кореспондент Андрій Бабицький: “Центр міста перекритий, стоять війська, військова техніка. Місто взяли у міцне кільце. Усі виходи та входи заблоковані. В самому ж Андижані вже кілька днів тривають повальні арешти. Місцеві правозахисники називають цифру - до півтори тисячі осіб, котрих звозять до міського та обласного відділень міліції”.

Правозахисні організації серйозно стурбовані перебігом розслідування подій в Андижані. Представник “Міжнародної амністії” Мейзі Вайхердинґ з цього приводу зауважила: “Вкрай необхідно запитати, хто віддав наказ відкрити вогонь. Я знаю, що президент Каримов публічно заявляв, що він такого наказу не давав. Але ж хтось мав-таки це зробити. Слід провести незалежне розслідування подій в Андижані, встановити і тих, хто віддав наказ, і тих, хто його виконав. І якщо розслідування буде послідовним, то воно, безперечно, приведе до відповідальних осіб на всіх рівнях, до самої верхівки”.
XS
SM
MD
LG