Доступність посилання

ТОП новини

Найвигідніший бізнес у Львові – викрадення автомобілів.


Галина Терещук

Львів, 17 травня 2005 - Найвигідніший бізнес в Україні пов’язаний з викраденням автомобілів. Особливо катастрофічна ситуація із незаконним володінням транспортних засобів на Львівщині. Близько 260 машин було викрадено у власників за 4 останні місяці. Це найбільше число у порівнянні з усіма регіонами України. Навіть на Київщині ця цифра менша на 30 авто, а на Одещині вона становить 148. Але Львівщина є ще й лідером у нерозкритті злочинів. З 253 вкрадених авто 197 так і не вдалось знайти. Втім більшість львів’ян не заявляють у правоохоронні органи, коли у них зникає авто. Громадяни самі шукають виходи на злочинців, які і на їхню думку, і за словами обласного керівництва міліції тісно співпрацюють зі львівськими правоохоронцями, суддями та прокурорами.

Для однієї людини “Мерседес” стільки ж коштує, скільки для іншої “Жигуль” 10- річної давності. Четвертий тиждень я спостерігаю, як правоохоронці Личаківського райвідділу Львова розшукують автомобіль російського виробництва, якому уже 10 років. Люди, аби виплатити гроші за це авто, працювали два роки. Для дружини власника машини автомобіль - просто необхідна річ у роботі.

Жертви злочину одразу ж викликали правоохоронців, був складений протокол, опитані сусіди. Майже 4 тижні злочинці тероризували подружжя, вимагаючи, щоб ці люди заплатили викуп у розмірі півтори тисячі доларів, потім ціну зменшили, але гроші потрібно було принести через посередника з бандитського середовища.

Водночас працівники райвідділку радили потерпілим затягувати переговори. Мовляв, вони шукають крадіїв. Але згодом заявили, що машину знайти неможливо, зрештою, це ж не вертоліт. Такі слова потерпілі сприйняли як образу, мовляв, їх звинуватили в тому, що вони здійняли галас через дешеву машину.

Заступник начальника УМВС у Львівській області Дмитро Загарія в інтерв’ю для радіо “Свобода” був категоричним і лаконічним. Він заявив: ніхто у райвідділах нічого не шукає. Інертність, байдужість і бездушність у ставленні до виконання своїх обов’язків - так він охарактеризував роботу працівників міліції усіх райвідділів Львова.

Найбільше машин викрадають, повідомив пан Загарія, у Франківському районі Львова. Його робочий стіл завалений скаргами від львів’ян про безвідповідальну і непрофесійну роботу правоохоронців у райвідділах.

- У деяких райвідділах саботують розкриття злочинів з викрадення автомобілів. Не приділяють належної уваги. Я зараз вживаю радикальні заходи. Я офіційно Вам заявляю, що працівники міліції пов’язані зі злочинцями. Я можу це підтвердити матеріалами. До мене надходить багато інформації і від потерпілих, і від працівників внутрішньої безпеки, яким я поставив завдання приділити увагу питанню викрадення машин і конкретно вирахувати нинішніх і колишніх міліціонерів, які працюють з крадіями машин.

Наразі змінено більшість начальників райвідділів , але неможливо звільнити слідчих та керівників різних підрозділів тих, які несумлінно ставляться до своїх обов”язків. Оскільки вони звертаються у суд, а львівські судді поновлюють їх на роботі. За звільненого сержанта ДАІ знаходяться прохачі навіть у Києві, каже пан Загарія..

За викраденням машин в області стоять три злочинні групи, є й неконтрольовані підлітки. Усе це угруповання тісно пов”язане з працівниками міліції, прокурорами, які відмовляються давати санкції на арешт, і суддями, які ухвалюють ліберальні рішення, заявляє заступник начальника УМВС у Львівській області Дмитро Загарія.

- Я переконаний, якби львівські суди по тих моментах, коли були затримані злочинці, ухвалювали відповідні рішення, не були ліберальні, ми б не мали такої катастрофічної ситуації в області, зокрема у Львові. Наприклад, є такий бандит Помазан, всі про нього знають, судді, прокурори. Затримали на гарячому - скоїв злочин. Ходаків за ним було море, адвокати і посадові особи чомусь дуже цікавились його долею. Але раптом суд дав 5 років умовно… Про ще можна говорити? Це один з тисячі.

Так правоохоронці передали у суд справу щодо 2 студентів, які у нетверезому стані сіли у “Жигулі”, машина покотилась, але власник був поруч і встиг одного хлопця затримати, викликав міліцію. Суд оправдав вчинок студентів. Мовляв, молоді люди не подумали, були п’яні…

Чи не найголовнішою причиною автокрадіжок і міський голова Львова Любомир Буняк, і начальник міської міліції Михайло Курочка вважають зумисні помилки суддів, які буцімто не карають упійманих злодіїв.

За крадіжку автомобіля передбачається термін позбавлення волі від 10 до 15 років. Жоден злодій не був покараний згідно із законом, так заявляє міський голова Львова. Торік 40 автокрадіїв були виправдані львівськими судами.

Голова місцевого Галицького суду Богдан Стефанюк такі заяви називає необґрунтованими. Цього року суд розглянув 6 справ, але не було жодної судової справи.

Богдан Стефанюк: - Міліція хапає людей для показника, щоб показати, як вони вправно борються з викрадачами. Вони говорять, що крадуть дорогі машини. Де ці впіймані злочинці? Немає таких справ у суді. Щоб припинити масові крадіжки автомобілів, треба розрубати тісні зв’язки правоохоронних органів, прокуратури зі злочинним світом, вважають місцеві експерти, львівські таксисти та водії. Лівий техпаспорт на крадену машину у Львові можна придбати за 50 доларів, розповів мені один із потерпілих. Найчастіше крадуть ті машини, за допомогою яких люди заробляють гроші, тобто коли господар не може обійтись без авто і змушений заплатити викуп.

Цікаво, що за дорогими машинами іноземців пильнують уже від українського кордону. За словами експертів, в операціях з викрадення іномарок іноземних громадян задіяні митники, правоохоронці та працівники автосалонів.

У середньому за місяць автозлодій може легко заробити до 2 тисяч доларів.
XS
SM
MD
LG