Доступність посилання

ТОП новини

У Юридичній Академії МВС Україїни відбувся семінар для суддів і адвокатів за участю суддів зі Сполучених штатів Америки.


Геннадій Сахаров

Семінар
Дніпропетровськ, 17 травня 2005 - Семінар для суддів і адвокатів “Кримінальне судочинство в Україні” проведений Верховним судом України і Американською асоціацією юристів у рамках правової ініціативи у Центральній Європі та Азії. У семінарі взяли участь судді і адвокати з Дніпропетровської і Запорізької областей, суддя Верховного суду України Костянтин Кравченко, судді з американського штату Юта Клодія Лейкок і Рей Гардинг, керівники апеляційних судів і управлінь юстиції з Дніпропетровська та Запоріжжя.

Перед початком семінару суддя Верховного Суду України Костянтин Кравченко пояснив чим викликана необхідність проведення подібних семінарів:

Костянтин Кравченко
“Справа у тому, що виникають питання щодо незалежності суддів при ухваленні рішень з актуальних питань. Девкого виникає сумнів чи упораються судді з такими завданнями, чи є вплив на них з боку владних структур, інших осіб. Тому такі семінари проводяться щоб роз’яснити як це, наприклад, американці роблять, У Європ і так далі. Як чинять американські судді коли ухвалюють рішення. Чи дивляться вони на того хто при владі чи ухвалюють рішення суто згідно з законом. Вони більш, як кажуть, вільні у цьому питанні. Тому що дійсно щодо окремих рішень виникають сумніви щодо об’єктивності ухваленого рішення”

На семінірі обговорені питання судового нагляду за досудовим слідством у розрізі міжнародного законодавства з захисту людських прав. Окрема увага була приділена випадкам катування підслідних і ознайомлення суддів і адвокатів з проблемами, що виникають у судовій практиці у випадках катування. Американські гості ознайомили учасників семінару з організацією відносин органів влади і судових органів та з роботою американських прокурорів і адвокатів у судах. Обговорені питання незалежності суддів від впливів з боку владних структур.

Рей Гардинг
Суддя Рей Гардинг сказав про те, що найбільше цікавить американських учасників семінару у судовій системі України:

“Ми хотіли б чітко впевнитися у тому, що судова влада в Україні є дійсно незалежною та що збережене право підзахисного на презумпцію невинності, гарантоване 62-ю статтею Конституції України.”

Суддя Клодія Лейкок зазначила: “Головна відмінність наших судових систем полягає у тому, що наші судді дійсно незалежні. Вони не беруть участі у жодній стадії досудового чи додаткового розслідування. Крім того у нашій судовій системі суттєву роль відіграють адвокати, що дозволяє звинуваченому отримати гарантоване законом право на захист. Право на захист мають підсудні і в Україні, але у США захист є незалежним від обвинувачення і судової влади і ми вважаємо, що наші адвокати мають більші можливості для захисту своїх клієнтів.”

Клодія Лейкок
На семінарі розглянуті прецеденти застосування міжнародних конвенцій у практиці українських судів, зокрема Європейської Конвенції з захисту основних прав і свобод. Варто зазначити що чи не першими судовими рішеннями в Україні, основаними на положеннях Європейської Конвенції, були рішення судді Бабушкінського суду у Дніпропетровську Володимира Шаніна. Ці рішення стосувалися зміни запобіжного заходу з утримання підслідних у слідчому ізоляторі на підписку про невиїзд.. Варто зазначити і те, що понад рік тому Вища Рада Юстиції України на подання прокурора Дніпропетровської області члена Вищої Ради Юстиції Володимира Шуби позбавила Володимира Шаніна статусу судді. Зокрема з причини незадоволення прокурора згаданими рішеннями, які увійшли у список прецедентів застосування міжнародних конвенцій українськими суддями і нині як приклади вивчаються у юридичних навчальних закладах. України. Суддя Шанін досі через суди не спромігся добитися скасування дискримінаційного рішення Вищої Ради Юстиції.

Семінари з кримінального судочинства, що проводяться за участю Американської асоціації юристів, мусять сприяти нормалізації ситуації в судах України, підвищенню незалежності українських суддів, втіленню у судову практику міжнародних стандартів і конвенцій про захист людських прав та недопущенню ганебних випадків катувань підслідних.
XS
SM
MD
LG