Доступність посилання

ТОП новини

Реакція офіційного Будапешта на спорудження пам’ятника Едуарду Бенешу в Празі.


Василь Плоскіна

Угорщина, 19 травня 2005 – Речник кабінету міністрів Угорщини висловив стурбованість угорського уряду з приводу спорудження пам’ятника другому президенту ЧССР. Післявоєнні декрети Едуарда Бенеша стали початком депортації десятків тисяч словацьких угорців. Офіційний Будапешт вважає, що нинішні керівники Чеської Республіки та Словаччини повинні відмежуватись від ганебних, як вважають угорці, декретів Бенеша.

Цими днями у чеській столиці відкрили пам’ятник Едуарду Бенешу, з іменем якого словацькі угорці та судетські німці пов’язують ухвалу сумнозвісних декретів від 1946 року. Спираючись на них, чехословацька влада депортувала зі Словаччини з рідних домівок на примусові роботи до Чехії 42 тис. угорців, у тому числі дітей та хворих. Схожа доля чекала й на велику кількість судетських німців. Прес-секретар кабміну Угорщини Ласло Боґлар заявив з цього приводу, що монумент другому чехословацькому президенту ображає почуття багатьох тутешніх і закордонних угорців, які стали жертвами масових післявоєнних репресій в ЧССР. За його словами, методи колективних злочинів не мають нічого спільного з принципами єдиної Європи, які в однаковій мірі сповідують члени ЄС Угорщина й Чехія.

Угорщина очікує на те, що керівництво Чеської Республіки відмежується від декретів Бенеша, оприлюднив на одній з прес-конференцій у Будапешті думку свого уряду Ласло Боґлар. Крім цього, офіційний Будапешт не приймає в жодній формі сучасної ревізії згаданих документів навіть у тому випадку, якщо вони не підлягають під юридичну категорію. Водночас угорська влада утримається від оголошення протесту чеській стороні, але разом з тим заявляє про свою солідарність з потерпілими, сказав прес-секретар.

До речі, тритисячна організація депортованих словацьких угорців торік звернулася з листом про відшкодування матеріальних збитків до прем’єр-міністра Словаччини Мікулаша Дзюринди. Однак служби першого міністра відгукнулися на це прохання тільки через рік, повідомив Міклош Кріванскі, голова об’єднання репресованих у м. Кошиці. Глава словацького кабміну за порадою міністерства юстиції порекомендував заявникам звернутися до парламентарів, щоб вони ухвалили відповідний законопроект. Але за словами доктора Кріванскі, прем’єр мінімум нещирий по відношенню до репресованих співвітчизників, тому що останній має всі повноваження для подання необхідного законопроекту на розгляд парламенту. Цікаво, що офіційна Братислава досі також не відмежувалася від декретів Едуарда Бенеша. Як відомо, у Словаччині мешкає шістсоттисячна меншина угорців. Будапештські політики не раз заявляли, що Братислава нерідко утискує права етнічних угорців у ланці освіти й культурної автономії.
XS
SM
MD
LG