Доступність посилання

ТОП новини

День жалоби за жертвами депортації кримськотатарського народу.


Володимир Притула

Симферополь, 18 травня 2005 - Попри палюче сонце, жалобний мітинг присвячений 61-й річниці депортації кримськотатарського народу зі своєї історичної батьківщини до Сибіру і Центральної Азії, зібрав у Симферополі не менше кримчан, аніж торік, коли відзначалася кругла дата трагедії. Близько 20 тисяч осіб, і серед них – перші особи автономії, народні депутати України, вшанували пам’ять жертв сталінської депортації.

Сумні східні мелодії у центрі Симферополя звучать лише раз на рік – 18-го травня, коли в Криму відзначають чергову річницю депортації комуністичним урядом Радянського Союзу всього кримськотатарського народу. Минуло понад 60 років з того трагічного травневого дня, коли радянські війська викинули з рідних домівок понад 200 тисяч кримських татар, але суспільний біль втрат не вщухає. І щороку Симферополем лунають не тільки щемливі кримськотатарські пісні, але й скандування: “Ветан! Міллєт! Меджліс! - Батьківщина! Народ! Меджліс!”

Цього року у мітингу крім лідерів Меджлісу взяли участь і голови парламенту та уряду автономії Борис Дейч та Анатолій Матвієнко. Останній зачитав звернення до кримчан з нагоди річниці депортації Президента України. Віктор Ющенко назвав страшною і ганебною подією виселення кримських татар і пообіцяв “запропонувати справді ефективні програми соціальної підтримки репатріантів, які б передбачали створення нових робочих місць, справедливу систему землевідводу під житлове будівництво, були спрямовані на забезпечення культурних та освітніх потреб кримських татар”.

Водночас, учасники жалобного заходу звернулися до Віктора Ющенка з проханням відновити права депортованих, вони закликали президента у найкоротші терміни внести на розгляд парламенту "пропозиції, спрямовані на політичну, економічну і культурну реабілітацію кримськотатарського народу і відновлення його невід’ємних прав". Водночас, лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв у своєму виступі наголосив, що якою б демократичною не була нова влада, відновити свої права кримські татари зможуть лише, якщо будуть організованою і впливовою політичною силою.

Учасники всекримського жалобного мітингу у резолюції також заявили про свою рішучість і послідовність у відстоюванні свох законних і невід’ємних прав, включаючи право на самовизначення. При цьому вони категорично відкинули будь-які твердження і спекуляції, що реалізація такого права може призвести до територіальної дезінтеграції України. Каже Мустафа Джемілєв: “Зараз це деякими політичними силами розцінюється так, наче ми домагаємося створення незалежної кримськотатарської держави. Це абсурд. Ми кажемо про необхідність внесення змін до конституції Криму, які дозволили б вирішувати проблеми кримських татар в частині відновлення їхніх юридичних і соціальних прав”, - заявив Мустафа Джемілєв.

У своєму виступі він перерахував згадані проблеми – відсутність законодавчої реабілітації кримських татар, ігнорування їхніх прав на землю, низький рівень інтеграції у владу, відмова у відновленні історичної топоніміки, мала кількість кримськотатарських шкіл, відсутність дій держави з повернення тих співвітчизників, які ще перебувають у місцях вислання, розпалювання місцевою пресою татарофобії, сваволя щодо кримських татар правоохоронних органів, де працює чимало шовіністів.
XS
SM
MD
LG