Доступність посилання

ТОП новини

СБУ шукає нафтових-заколотників.


Віктор Міняйло

Київ, 18 травня 2005 - Сьогодні на засідання Кабінету міністрів прем‘єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що Служба безпеки України проводить розслідування дій організаторів бензинової кризи в Україні. Вона запевнила, що незабаром усі організатори будуть названі поіменно.

Ще не висохли чорнила на законі про скасування ввізного мита на високооктанові види бензину і дизельне паливо, як на заправках з‘явилося пальне. Тобто десь воно було.

Як зазначила Юлія Тимошенко, Кабмін володіє інформацією, що на “Ліносі” зберігається 30 тисяч тон високооктанового бензину і він не відвантажується. Чому? Розбиратиметься СБУ.

“Я думаю, що Служба безпеки України в найближчі кілька тижнів скаже своє слово, як була організована ця криза. У нас є унікальна інформація, як це організовувалося”, - переконувала Юлія Тимошенко своїх міністрів і журналістів. Вона думає, що після завершення розслідування СБУ, будуть названі імена людей-організаторів бензинової кризи в Україні

А от голова парламентського комітету з питань оборони і державної безпеки, комуніст Георгій Крючков так не думає.

Георгій Крючков

Криза спровокована багатьма чинниками. Один з них – це підкреслене негативне ставлення до Росії, яке нагнітається. Тут шукати винних треба там, де проголошуються ці виступи. Ми бачимо, що нагнітається антиросійська істерія і, звичайно, якісь дії з боку Росії посилюються, оскільки Україна дає привід до такого ставлення. Якщо кусають руку, яка щось дає, то, мабуть, відповідь буває відповідна.

Якщо б якась була змова тих, хто монопольно володіє цим ринком, то треба вживати заходів. Хто там винен, які там заходи розберуться. Я не впевнений, що це можна встановити, що там якась була змова. Думаю, що це з тих заяв прем’єра, які їй властиві, не дуже продумані, а часом і безвідповідальні.

Віктор Міняйло

На відміну від Георгія Крючкова член цього ж комітету з питань оборони і держбезпеки Григорій Манчуленко, з фракції УНП, встановив, що там була змова.

Григорій Манчуленко

Відносно кризи на ринку нафтопродуктів в Україні, то можна вважати, що це є наслідком картельної змови. Ознаки її вже, мабуть, є очевидними для всіх. Дещо прикро, що в першу чергу Кабмін не змін протидіяти цій картельній змові. А так само, мені видається, що надто повільно у цій ситуації діє Антимонопольний комітет України.

У зв’язку із цим, я вважаю, що правоохоронні органи мають сказати своє слово, якщо дійсно мають місце факти приховування бензину на НПЗ і в першу чергу високооктанових бензинів, то це чисто компетенція правоохоронних органів, і вони повинні з цими фактами розбиратися.

Віктор Міняйло

А поки правоохоронні органи з цим розбираються, президент України Віктор Ющенко сказав, що адміністративними методами відтепер регулювати ціни в Україні ніхто не буде. Але він не сказав, якими методами спрямують на заправки ті 30 тисяч тон високооктанового бензину, який зберігається на ЛІНОСІ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG