Доступність посилання

ТОП новини

Яку репутацію у Вашингтоні має Річард Хайбі, який захищатиме голову Донецької обласної ради Бориса Колесникова?


Сергій Куделя

Річард Хайбі
Вашингтон, 19 травня 2005 року - Заарештованого голову Донецької обласної ради Бориса Колесникова захищатиме американський адвокат Річард Хайбі, який був визнаний одним з шестидесяти найкращих юристів Вашингтона. Хайбі працює в адвокатській фірмі “Міллер та Шевальє” і спеціалізується на службових кримінальних злочинах, шахрайстві у бізнесі, антитрастовому законодавстві та торговельних суперечках. Журнал “Washingtonian” називає його “жорстким адвокатом,” яка добре знається на міжнародному праві та політичних хитросплетіннях.

Найвідоміша справа вашингтонського адвоката ліванського походження Річарда Хайбі досі викликає найбільше нарікань на його адресу. У середині 80-х років Хайбі займався захистом американського офіцера Джонатана Полларда, якого США обвинувачували у передачі таємних військових документів Ізраїлю. В результаті довгого судового процесу Полларда засудили до довічного ув’язнення. Упродовж останніх майже двадцяти років, ізраїльська влада та єврейське лоббі у США намагається домогтися звільнення Полларда чи його екстрадиції до Ізраїлю. А Річарда Хайбі вони досі обвинувачують у неефективному захисті свого клієнта, адже адвокат так і не подав апеляцію на рішення суду.

Іншою резонансною справою Хайбі був його захист колишнього Президента Філіпін та самопроголошеного диктатора Фердінанда Маркоса. Після втчеі Маркоса на Гавайські острови, уряд США обвинуватив його у здирництві. До команди адвокатів Маркоса увійшов і Хайбі, однак його справа так і не була остаточно розглянута в американському суду через передчасну смерть самого диктатора.

Серед інших клієнтів Хайбі був і колишній голова розвідувального відділу ЦРУ Клеєр Джордж, який у другій половині 80-х років проходив обвинуваченим у справі незаконного продажу американської зброї Ірану, яка увійшла в історію як справа “Іран-Контра.” Тоді Клеєр був визнаний винним лише у наданні неправдавих свідчень під клятвою, і відразу амністований особистим рішенням президента Джорджа Буша-старшого. На думку деяких оглядачів, непрямий зв’язок Хайбі із родиною Бушів простежуються і досі. Нинішній президент США Буш минулого року обрав своїм приватним адвокатам Джим Шарпа, що його газета "Нью-Йорк Таймс" називає особистим другом Річарда Хайбі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG