Доступність посилання

ТОП новини

В Белградi та Приштинi триває iнтенсивна дипломатична активнiсть щодо врегулювання статусу краю Косово. В нiй беруть участь країни Європейського союзу та, зокрема, Вашингтон й Москва.


Михайло Рамач

Белград, 20 травня – В Белградi та Приштинi цього тижня перебували мiнiстри закордонних справ Iспанiї та Данiї. Дводенний вiзит до Сербiї вчора розпочав керiвник зовнiшньополiтичного вiдомства Албанiї Кастрiот Iслямi. Мiнiстри закордонних справ Сербiї i Чорногорiї й Росiї провели телефонну розмову щодо Косова. А у Вашингтонi адмiнiстрацiя оприлюднила новий план для врегулювання статусу провiнцiї.

Президент Сербiї Борис Тадич провiв нараду з головою уряду Воїславом Коштуницею та Томиславом Николичем, лiдером найбiльшої опозицiйної партiї з метою узгодити єдину державну платформу для переговорiв з косовськими й мiжнародними чинниками. Уряд Сербiї цього тижня запропонував, щоби прем’єри Сербiї Коштуниця та Косова Байрам Косумi зустрiлися 25 травня в Призренi. Приштинська влада позитивно вiдповiла на пропозицiю, зазначаючи, що зустрiч неможливо влаштувати упродовж травня через мiжнароднi обов’язки голови косовського уряду. Косумi в середу заявив, що його уряд докладaтиме зусиль, щоби перша зустрiч була продуктивною. Керiвники Сербiї й Косова офiцiйно не зустрiчалися вiд 1999 року, коли провiнцiя стала протекторатом ООН. Тим часом i президент Косова Iбрахим Руґова виявив готовнiсть зустрiтися з президентом Сербiї Тадичем. Зустрiч, на його думку, могла б вiдбутися в рамках мiжнародної конференцiї, котра в червнi проходитиме в Швейцарiї.

Белград для Косова пропонує формулу: “Бiльше вiд автономiї, менше вiд незалежностi”. Американським планом передбачається врегулювання майбутнього статусу провiнцiї. Отож, не остаточного а – майбутнього. Оглядачi на пiдставi цього роблять висновок, що мiжнародне спiвтовариство могло б запропонувати перехiдне рiшення для наступних десяти, або й бiльше рокiв. А косовськi албанцi виступають за якомога швидше проголошення незалежностi. Москва цього тижня попередила Сербiю, що косовськi серби повиннi призупинити бойкот парламенту та iнших iнституцiй в Приштинi.

З огляду на зростаючу кiлькiсть пропозицiй, планiв та дипломатичних контактiв, мiсцевi оглядачi вважають, що наступних тижнiв та мiсяцiв буде чимало цiкавих новин у зв’язку з Косовом.
XS
SM
MD
LG