Доступність посилання

ТОП новини

Львівські депутати готові на компромісне рішення у питанні відкриття польських військових поховань на Личаківському цвинтарі.


Галина Терещук

Львів, 19 травня 2005 - Виглядає на те, що компроміс у питанні впорядкування місця поховання польських воїнів, які загинули у Львові в роки українсько-польської війни у 1918-1919 буде знайдений. Так налаштована більшість депутатів міськради, від рішення яких залежить цей міждержавний конфлікт, який триває 5 років. Нагадаю у 2000 році львівські депутати заборонили польській стороні проводити завершальні роботи на місці поховання польських воїнів на Личаківському цвинтарі. Суперечка триває довкола змісту напису на надмогильній плиті, встановлення скульптур Сьогодні депутати ухвалили звернення щодо питання польських військових поховань.

Львівські депутати офіційно заявили, що готові до компромісного вирішення проблеми польських військових поховань на Личаківському цвинтарі. Однак зміни до ухвали ради від 2000 року, в якій заборонено продовжувати впорядкування на місці поховання без погодження з депутатами, на сесії внесуть за умови підписання українсько-польського протоколу зустрічі офіційних делегацій України та Польщі, яка відбулась минулого тижня. На ній мова йшла про відкриття спільного меморіалу воїнам Української Галицької Армії та польських поховань на Личаківському цвинтарі.

Під час розмови був узгоджений новий проект напису на центральній надмогильній плиті: “Тут лежать польські воїни, полеглі за Батьківщину”( слово “героїчно” полеглі упущено).

Українська делегація зауважила про неприйнятність відновлення скульптур левів та встановлення на центральній плиті меча - щербця, що символізує силу та перемогу.

Депутати міськради ухвалять остаточне рішення у питанні поховань, якщо й польська сторона піде на компроміс. Зокрема, дозволить спорудити належний пам’ятник українцям, полеглим у Польщі у селі Павлокома, напис на надмогильних пам’ятниках французьким піхотинцям та американським летунам буде зроблений польською і українською мовами.

Нинішнє звернення депутатів лише засвідчує їхню готовність знайти порозуміння з польською стороною щодо відкриття поховань, але рішення ухвалять, коли буде надісланий протокол зустрічі офіційних делегацій у Києві, сказав заступник міського голови Львова Василь Білоус:

--Буде надісланий протокол, ми його розглянемо і ухвалимо рішення.

Під час переговорів у Києві домовлено, що пропозиції України та Польщі про вшанування пам’яті українців та поляків, які загинули на території обох країн, реалізують упродовж 2005-2007 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG