Доступність посилання

ТОП новини

Переформатування Верховної Ради Криму.


Володимир Притула

Симферополь, 20 травня 2005 - У Верховній Раді Криму – чергове переформатування. З найбільшої у місцевому парламенті фракції “Народний Союз Стабільність” вийшли одразу 14 депутатів. У тому числі – колишній прем’єр-міністр автономії Сергій Куницин. Як повідомив секретаріат Верховної Ради АРК, він і ще 10 депутатів створили нову фракцію “Крим”.

Із фракції “Народний Союз Стабільність”, яку очолює спікер кримського парламенту Борис Дейч, вийшли також і всі кримські татари, в тому числі – віце-спікер Ільмі Умеров. Таким чином вони висловили свій протест проти учорашнього рішення Верховної Ради автономії про оголошення Тихої бухти заповідною територією, замість того, щоб передати частину її землі репатріантам. Розповідає Ільмі Умеров: “Ми просто вийшли із фракції, бо вже не вперше наші однофракційники не прислуховуються до наших пропозицій і навіть на тлі якихось домовленностей голосують інакше”, - повідомив Ільмі Умеров.

Він додав, що кримськотатарська група, яка нараховує 7 депутатів підтримуватиме кримський уряд Анатолія Матвієнка, але не відмовлятиметься від конструктивної критики за його можливі помилкові дії.

Зараз у кримському парламенті 4 фракції: “Народний Союз Стабільність” – 38 депутатів, “Народний Союз Наша Україна” - 16, фракції “Союз” і “Крим” – по 11 осіб. Всього в кримському парламенті 100 депутатів. І поки що лише проросійська фракція “Союз” заявила про опозиційність до уряду Анатолія Матвієнка. Сам кримський прем’єр різку критику депутатів з цієї фракції називає передвиборчою: “Союз” працює на вибори. Це – їхня виборча піар-технологія. Вони бачуть: чим більше авторитет буде в уряду – тим менше авторитету у “Союзу”.

Публічно про урядову підтримку заявила лише фракція “Народний Союз Наша Україна”. Фракція Бориса Дейча “Народний Союз Стабільність” підтримує уряд де-факто, але декларувати це не поспішає.

Тим часом в кулуарах кримського парламенту з’явилися чутки про наміри Сергія Куницина усунути Бориса Дейча з посади спікера і самому посісти це високе крісло. З екс-прем’єром мені зв’язатися не вдалося, а от його соратник по фракції Сергій Шувайников спростував це: “Такі чутки існують, але новостворена депутатська фракція не ставить собі за мету усунення нинішнього спікера Бориса Дейча з його посади. Наша мета – конструктивна робота з членами уряду. Це одне з основних завдань. Ми переконані, що можемо стати підтримкою новому уряду Криму. І будемо прагнути до того, щоб робота кримського парламенту була прозорою, а не за старим принципом, коли всі єдинодушно говорили “одобрямс” і всі проекти проходили навіть без обговорення”, - заявив Сергій Шувайников, депутат із фракції “Крим”.

Екс-міністр фінансів автономії, депутат Олександр Гресс теж вийшов з фракції Дейча “Стабільність”, але до Сергія Куницина не пішов. Водночас, він не рекомендує своєму колишньому шефу зазіхати на крісло спікера. Олександр Гресс: “Я знаю, що бажання такого у нього немає. Він сьогодні “наївся” вдосталь влади і хоче від неї відпочити. Я прагматично йому сказав: якщо ви будете спікером, то треба буде визначатися – ви воюєте з владою, чи ви разом з нею? І крім того, весь негативний багаж нинішнього спікера, який не сприймають кримчани, передасться новій людині, яка сяде у це крісло. Я не вважаю, що це треба робити під вибори. Тож моя думка – Куницин і не буде спікером, і сам не захоче цього, і не доцільно сьогодні бути йому спікером”, - заявив депутат Олександр Гресс. Втім, думка самого Сергія Куницина поки що залишається невідомою.
XS
SM
MD
LG