Доступність посилання

ТОП новини

"Політичні змагання, які відбуваються навколо пісенного конкурсу "Євробачення".


Василь Зілгалов Гості: Владислав Каськів, лідер “ПОРИ”, Віталій Хомутинник, народний депутат України, лідер молодіжного крила Партії регіонів, студенти Донецького національного університету факультету міжнародних відносин Антон Киричак та Ярослав Петров, керівник проекту Ліги студентських асоціацій правників України.


Аудіозапис програми. Перша частина: Аудіозапис програми. Друга частина:

Київ-Прага, 20 травня 2005 року.

Василь Зілгалов

Доброго вечора, може трохи і незвично для “Вечірньої Свободи” ми розпочинаємо з позивного, який підготувала спеціально для “Євробачення” у Києві українська поп-зірка, так вже можна називати, наша Руслана.

І недаремно, не випадково ми розпочали з цього позивного “Євробачення” у Києві. Ми сьогодні хочемо вести мову не лише про пісенний конкурс, але й про політичні змагання, які відбуваються довкола цього конкурсу.

Насамперед ми хочемо довідатися, як дивиться молодь на всі ці події, тому що ми знаємо, що вже після півфіналу пролунало кілька політичних заяв від невдах конкурсу “Євробачення”.

Так що політики довкола цього конкурсу багато, як внутрішньої української, з боку нової опозиції, так і політики взагалі, бо дехто навіть з експертів називає цей конкурс більше політичним, ніж пісенним конкурсом.

Отже, тема, яку ми оголосили: “Євробачення” – політика, як в Україні, так і за її межами.

Я хочу представити першого нашого учасника, це наш кореспондент, який перебуває у “Палаці спорту”, це Юрій Свірко з нами на зв’язку.

А також у студії у нас є гість Владислав Каськів, лідер партії “Пора”. На телефонному зв’язку - народний депутат України, представник молодіжного крила “Партії регіонів” Віталій Хомутинник.

І, як мені кажуть у студії, є в нас і представник Донецького регіону. Це студент Донецького національного університету, факультет міжнародних відносин, Антон Киричак, він телефоном з нами на зв’язку. Я всіх наших учасників вітаю, дякую, що ви відгукнулися і берете участь у нашій програмі.

Насамперед я хочу запитати Юрія. (Звісно, я б хотів попросити, щоб він нам заспівав дещо, але думаю, це буде трохи пізніше), а зараз, Юрію, яка там обстановка? Більш політична, пісенна, бардова довкола сьогоднішнього конкурсу, сьогоднішньої прес-конференції? Що очікувати можна від завтрашнього фіналу?

Юрій Свірко

Вітаю вас. Тут усе спокійно поруч із “Палацом спорту”. Міліція каже, що нічого і не буде сьогодні, оскільки організатори акції протесту від них відмовилися, це мені сказали всі міліціонери, які тут перебувають.

Але хочу ще додати, що станція метро “Палац спорту” вже другий день поспіль не працює, тобто може хтось і хотів би приїхати мітингувати, але не може це зробити, за квартал перекрито всю територію від “Палацу спорту”.

Конкурс триває, сьогодні відбулися дві репетиції півфіналу, завтра ще одна, остання репетиція фіналу, і нарешті сам фінал завтра буде ввечері.

Сьогодні також о 18 годині відбулася прес-конференція організаторів “Євробачення”. Коли представників європейської мовної спілки запитали про акцію протесту, вони заявили, що “Євробачення” не має нічого спільного з цим і не хоче взагалі мати. Вони висловили жаль з того приводу, що їх спробували втягнути у внутрішньополітичні дискусії в Україні.

Василь Зілгалов



Юрію, деякі учасники, як ми чуємо, зокрема представниця Білорусі, проголошує політичні заяви. З чим це пов’язано?

Юрій Свірко

З тим, що програли, тому що білоруська співачка не потрапила до фіналу, а президент Білорусі покладав великі надії на цей конкурс, на те, що це буде пропаганда досягнень білоруської держави, і через те є звинувачення, що і телефони погано в Києві працювали, прихильники Білорусі не спромоглися додзвонитися, і взагалі країни не так голосували за Білорусь. Ну, це зрозуміло.

Василь Зілгалов

Юрію, а що кажуть, які прогнози? Чи називають перші трійки на завтра?

Юрій Свірко

Є багато прогнозів, але через те, що організатори не оприлюднили підсумки голосування у півфіналі, то всі прогнози залишаються лише прогнозами, організатори заявили, що результати голосування у півфіналі будуть тримати у таємниці до того, поки закінчиться фінал, щоб усі учасники були в рівних умовах.

Я думаю, що ми також не будемо давати прогнозів, щоб усі змагалися, як має бути, на рівних засадах.

Василь Зілгалов

Дякую, Юрію Свірко. У нас є повідомлення, яке “Українські новини” надіслали в Інтернет, що міліція порушила кримінальну справу за фактом хуліганських дій прихильників “Партії регіонів” та СДПУ(О) біля Палацу спорту в Києві 19 травня.

“Українські новини” також повідомляють, що ця справа порушена за частиною другою статті 296 кримінального кодексу “Хуліганство”, що передбачає обмеження волі на строк до 5 років, а позбавлення волі на строк до 4 років. Справу розслідує Печерське районне управління міліції. От таке повідомлення.

Я хотів запитати насамперед Віталія Хомутинника, він був вчора учасником подій, пікетів, демонстрацій опозиції біля ВР, мабуть, він був і біля “Палацу спорту”.

Пане Віталію, якщо можна, опозиція ще не будучи опозицією також проголошувала європейський курс України ще в кінці минулого року. Я запитую у Вас, що спільного з вчорашній намаганням прорватися до “Палацу спорту” і європейським курсом?

Віталій Хомутинник (переклад з російської)

Добрий вечір. Для початку я хотів би привітати всіх учасників, ще раз привітати з тими подіями, які відбуваються в Україні. Вчора відбувся півфінал, завтра буде фінал, це безумовно велика подія як для України, так і для Європи.

Відновно вчорашніх подій, то я хотів би...

Василь Зілгалов

Пане Хомутинник, ми мусимо кожну мову перекладати на українську. Чи можете українською мовою?

Віталій Хомутинник

Так, розумію, дякую. Вчора приїхали прихильники “Партії регіонів” та “Союзу молоді регіонів”. Це було близько 15 тисяч наших активістів з 10 регіонів України.

Мітинги почалися зранку біля ВР, потім проходили біля Генпрокуратури, міністерства внутрішніх справ, Адміністрації Президента, і вже ввечері наші активісти рухалися до “Палацу спорту”.

Що трапилося? Безумовно, ввечері було вже не 10 не 15 тисяч, там було близько тисячі, півтори наших прихильників, на мою думку. Але сьогодні ми дивилися оперативну зйомку, яку здійснювали наші активісти, з якої побачили, що ініціаторами цих заворушень виступили люди далеко не молоді.

Ми бачили по “5 каналу” і таке інше, що це люди, яким напевно за 50 років. Це говорить про те, що це далеко не члени “Союзу молоді регіонів України”.

По великому рахунку, нічого там страшного не відбувалося. Тобто можливо правоохоронці, можна сказати, завчасно перестрахувалися і не стали впускати людей, тому емоційний порив людей може був десь надто емоційним. Але ніяких проблем це не створювали ні “Євробаченню”, ні якимось подіям, які там відбувалися. Дякую.

Василь Зілгалов

Дякую, пане Хомутинник, ми сьогодні багато бачили людей в Інтернеті і в пресі. Ми маємо фото “Ассошіейтед прес” і ми маємо, до речі, фотографії, на яких молоді люди зображені. Молода людина з білою фарбою на обличчі, молода людина з цигаркою. Виглядає, що вона зігріта, можливо і алкоголем... Але це, так би мовити, інше.

Я думаю, що самі слова пана Хомутинника можна розцінювати, що ці акції не можна розцінювати, як щось таке серйозне або позицію “Партії регіонів”, що стосується курсу на Європу, який вона також проголосила.

І я також хотів би звернутися до представника Донецька, який з нами також на зв’язку. Пане Антоне Киричак, Ви мабуть знайомі з тим, що відбувалося, бачили з екранів телебачення, у Києві. Як Ви вважаєте, чи можна давати якусь оцінку юридично правову чи більше політичну тому, що сталося біля “Палацу спорту” вчора ввечері?

Антон Киричак

Що я можу сказати? По-перше, я вважаю, що “Євробачення” – це не є якоюсь політичною акцією, але, звичайно, мене не може не радувати те, що молодь Донецька хапається за таку можливість, як показати себе, показати, що вони таки виступають проти, що опозиція діє.

Те, що сталося вчора біля “Палацу спорту”, я це не підтримую, адже потрібно боротися та показувати, що опозиція діє, не такими методами, які були здійснені вчора.

І те, що було порушено кримінальну справу – це не показник, це не той показник, який ми повинні очікувати від опозиції. Адже молодь повинна вести себе розумно.

Василь Зілгалов

Пане Кричак, я знаю, що Ви маєте свою позиції щодо звільнення з-під варти пана Колесникова. Але я вчора, мабуть Ви бачили, як запитували молодих людей з числа учасників пікету і демонстрації опозиції, чимало з них навіть не знали, хто такий Колесников.

Антон Киричак

Ви запитуєте, чи я його знаю? Так, звісно, це людина з Донецької облдержадміністрації з питань молоді.

Василь Зілгалов

Як Ви ставитеся до того, що політичними методами намагаються вирішити це питання. Тут більше політики у справі Колесникова, чи тут більше все ж таки криміналу, юридично-правових моментів?

Антон Киричак

Моя суб’єктивна думка полягає в тому, щоб звільнити його з посади, я вважаю, просто підстава чистої води.

Але як я повторяюсь, це моя суб’єктивна думка.

Василь Зілгалов

Взагалі, як молодь, що стосується вчорашньої акції, ви самі у Донецьку. Чи відгукнулися ваші колеги і брали участь у цій акції в Києві?

Антон Киричак

А на підтримку Бориса Колесникова відбувалася під час телемосту з президентом України Віктором Ющенко. Але вчора я не бачив ніяких демонстрацій.

Василь Зілгалов

Я маю на увазі участь у Києві. Чи ваші друзі брали участь у цій демонстрації у місті Києві?

Антон Киричак

Жоден з моїх друзів туди не поїхав. Знаєте, жоден з моїх друзів не є членами союзу “Молодь Донбасу” чи ”Партії регіонів”.

Василь Зілгалов

Ми зв’язуємося зі ще одним слухачем. Це студент також Донецького університету, керівник студентських асоціацій і правників України, Ярослав Петров.

Пане Петров, ми якраз обговорюємо “Євробачення” і події, які були довкола нього.

Що ви бачили або чули від своїх колег на телебаченні? Як Ви вважаєте, якщо була спроба прорватися, досить брутальна спроба, як пишуть різні агентства (фотографії є сьогодні і в пресі). Чи все це взагалі має щось спільне з конкурсом “Євробачення” і взагалі з цивілізованою політикою?

Ярослав Петров

Я так не вважаю, тому що взагалі диверсія, яка іде від нової опозиції, тому що взагалі, якщо вони хочуть зробити цивілізовану опозицію, вони мають це робити цивілізованим шляхом, а не робити з цього якусь показуху, що якщо іноземні гості приїздять до України, і вони тільки тоді намагаються щось робити.

Якщо вони збираються щось робити, вони повинні діяти згідно закону чи примінять ті норми, які діють в інших державах. А в нас немає ні закону “Про опозицію”, ні інших факторів, які би це регулювали. Тоді у нас буде ситуація, коли трибуна Верховної Ради буде працювати. А так, повний “безпредел”.

Василь Зілгалов

Я нагадаю, що ми маємо зв’язок з Донецьком.

Я хочу, нарешті, звернутися до нашого гостя у київській студії, пана Каськіва, лідера партії “Пора”.

Пане Каськів, як Ви порівнюєте акції опозиції, які були донедавна, опозиції, яка частково тепер опинилася при владі, і акції, які ми бачили в дні “Євробачення”, які ми побачимо ще, які породить нова опозиція. Як Ви з точки зору досвідченого учасника акцій можете про це судити?

Владислав Каськів

Добрий вечір, українці.

Знаєте, я думав, що ми вже пережили настільки багато різних подій: серйозних, політичних, смішних, що вже нема чому дивуватися.

Але, знаєте, слухаю я все це і думаю, що у нас так була популярна казка “Про голого короля”, то це те саме зараз і про нову опозицію. Для тих, хто живе у Донецьку, повідомлю, що пан Колесников не займався молодіжними питаннями, а був головою обласної ради Донецька. Якщо люди, які навіть дуже активно коментують політику, цього не знають, то я вже не знаю, які мотиви ведуть їх в Київ, то це просто смішно.

Що стосується подій вчорашніх, то я скажу так, що напевне, це підтвердження аксіоми, що кожна влада має спільну проблему. Вона не може адекватно оцінити реальну ситуацію в суспільстві.

Те, що вчора відбулося, це суцільна клоунада, яка не може бути підтверджена ніякими ні об’єктивними, ні суб’єктивними обставинами.

Щось коментувати з цього приводу не має сенсу, бо ніякої соціальної бази, ніякої підтримки суспільної, ні будь-якого конфлікту суспільного ця акція не відображає. Це є проста провокація, на яку як не дивно, правоохоронні органи повелися.

Василь Зілгалов

Пане Хомутинник, чи Ви погоджуєтеся з тим, що сказав пан Каськів?

Віталій Хомутинник

Напевне, пан Каськів не дуже так уважно слухав, і я так зрозумів, що це був у мій бік коментар, щодо Колесникова, що він не займався молодіжної політикою.

Але я би хотів ще додати по відношенню до лідера “Союзу молоді” Пінчука, що вчора був складений протокол, щодо адміністративного порушення.

Сьогодні відбувся суд з цього приводу, і рішення його було однозначне: відмовити у притягненні Пінчука навіть до адміністративної відповідальності у зв’язку з тим, що міліція не навела жодного доказу щодо участі Пінчука та інших лідерів молодіжного об’єднання щодо участі у цих заворушеннях.

Тому, це коментувати немає сенсу, тому що є вже рішення суду, яке визнало, що “Союз молоді” не мав жодною участі у цих заворушеннях. Тому давайте про щось, напевне, інше.

Василь Зілгалов

Пане Хомутинник, чи збирається партія “Регіонів” проводити ще акції протесту в місті Києві чи в регіонах?

Віталій Хомутинник

Безумовно, опозиція буде проводити акції протесту, поки влада та правоохоронні органи нас не почують. І щодо того, як діє опозиція: активно чи пасивно це вже інші справи. Ми намагаємося діяти цивілізовано і в парламенті, і на вулиці, але якщо люди ведуть себе не цивілізовано, то це вже, скажімо так, то це вже підштовхує і на блокування трибуни в парламенті і на інші речі.

Тому ми сподіваємося на те, що влада почує опозицію, і ті питання які зараз піднімаються, будуть вирішені. І далі ми разом будемо вирішувати ті питання, що найбільш актуальні. Це стосується і підвищення цін на продукти харчування, і бензинова криза.

До речі, партія “Регіони України” голосувала за закон уряду по бензиновій кризі для того, щоб стабілізувати ситуацію. Ми готові спільно вирішувати актуальні питання і не просто працювати за таким принципом, що, мовляв, “Баба Яна проти”. Де є логіка? Де є певний сенс? Ми, безумовно, підтримаємо ці рішення, але їх на сьогодні, на жаль, дуже мало.

Василь Зілгалов

Пане Хомутинник, я хотів Вас запитати, як формувалася молодіжна акція партії “Регіонів”. Ви на своїх акціях звернулися до всієї молоді України про те, що знаходження спільної платформи молодіжного руху в Україні, і от ми сьогодні маємо різні соціологічні дослідження, проведені різними службами в Україні, і бачимо, що і Центр Разумкова і Центр Соціологічних досліджень, ми бачимо, що переважна молодь в Україні близько 50-60% має таке патріотичне обличчя, проєвропейське обличчя.

От виходячи з того, що молодь розуміє багато процесів, що в Україні відбуваються. Що Ви можете сказити своєму колезі в плані консолідації молодіжного руху?

Віталій Хомутинник

Щодо консолідації, то я почув вже, що він лідер партії “Пора”, хоча, наскільки я повідомлений, її ще не зареєстрували. Ті ж самі соратники, можливо в минулому, зараз захочуть поставити на другий план молодь і саму організацію “Пора”. Тобто, вони свою справу зробили і зараз треба займатися іншими питаннями.

Тобто, молоді ще для того, щоб партію робити щодо консолідації, то вона є з тією частиною молоді, яка сьогодні з “Порою”, але те об’єднання, яке представляю я сьогодні, – це національна рада з питань молодіжних організацій України.

До нього входять і молоді підприємці, і молоді депутати, і студентські профспілки, і той самий “Союз молоді”, і ліві та центристські організацій. Всього біля 60-ти молодіжних організацій об’єднуються в цю національну раду.

Василь Зілгалов

Я хочу всім нам дати можливість почути, як митець, ми говоримо про “Євробачення” в якійсь мірі, оцінює оці політичні акції, які відбулися якраз в дні конкурсу “Євробачення” у Києві.

Даємо слово київському художнику, ви, мабуть, бачили його багато разів на “5-му” каналі – це Юрій Поярков.

Юрій Поярков

Є таке відчуття фальші, тобто після справжнього усе не справжнє, воно якесь підкреслено не справжнє, воно навіть більш не справжнє, ніж є насправді. І нам здається, що є великий позитив у тому, що ми можемо зараз порівняти, яке справжнє співвідношення сил.

Тобто, до цієї демонстрації, по скільки я на “5-му” каналі є ще трошки співведучим в “5-ти копійках”, у нас досить багато людей із нинішньої влади, які кажуть, що опозиція карикатурна.

Я з цим намагався сперечатися, але з цим намагався сперечатися виключно до того, як побачив цей біло-блакитний мітинг. Мене вони переконали, ця опозиція, яка карикатурна.

До цього мітингу у мене особисто, у моїх друзів, у моїх знайомих, у близьких були сумніви, а чи така вона карикатурна. Тепер сумнівів нема, таки карикатурна.

І мені здається, що зараз, як ніколи ми відчуваємо дефіцит якоїсь справжньої, натхненної, інтелектуальної опозиції, яка насправді буде стримувати цю нашу помаранчеву владу від спокуси перерости в кучмізм. Щоб не перерости в кучмізм у тотальний повинна бути реальна, натхненна опозиція не фальшива, а справжня.

І мені здається, що не остання річ для нашої держави, щоб у нас справжня, хороша опозиція з’явилася. І, до речі, є дуже цікаві люди, які зможуть очолити.

Мені здається, що молоде покоління, наприклад, як Віталій Хомутинник чи Володимир Заєць і є багато прикладів, які розумні, політично дуже досвідчені, якщо вони замінять собою ці одіозні фігури, які там вже не було оскомину українському народові у них все ж таки щось може вийти.

Але мені здається, що і опозиції, і владі потрібно ще трошки часу, а оця демонстрація, яка була під стінами ВР, то вона поки що доводить, що біло-блакитні послабішали.

Тобто, у порівнянні з тим, що було взимку, вони сильно послабішали – це єдине, що довело сумісництво політичних демонстрацій з “Євробаченням”.

Василь Зілгалов

Я хочу запитати Ярослава Петрова... Щось у нас зірвався телефонний в’язок. Тоді ми запитаємо у Владислава Каськіва, бо якраз, я думав, до нього є багато запитань від слухачів.

Нагадаю телефон нашої київської студії: 490-29-05, код Києва (044).

Пане Каськів, тут Вам закинули, що партія не зареєстрована і, до речі, у словах самого Юрія Пояркова прозвучало те, що молодь повинна не дати помаранчевій владі перетворитися в кучмізм.

Як Ви можете поєднати те, що Ваша партія не зареєстрована і ці тенденції перетворення помаранчевої влади в кучмівську владу?

Владислав Каськів

З приводу, реєстрації партії вже багато говорилося. Ми лише можемо однозначну дати оцінку, що це дійсно була політична акція щодо не реєстрації партії. Я думаю, що це була велика помилка, з боку тих людей, які цей процес реєстрації стримували, тому що це нагода їм переконатися, що там, де “Пора” там завжди перемога.

Я вас можу запевнити категорично, що “Пора” буде брати участь у наступних виборах і дасть шанс для нових людей реалізувати себе в українській політиці. Тих людей, які з чистою душею і з принципами, і з ідеалами були готові боротися за своє майбутнє, за справедливість.

Я хочу підкреслити навіть не за конкретних політиків, при всій повазі до них, а за своє право жити вільними людьми в вільній країні. І “Пора” не стане “Порою”, якщо не буде продовжувати відстоювати ці ідеали.

Щодо опозиції, я скажу, що дійсно велика біда, що в Україні на сьогоднішній момент немає опозиції, але вона точно створиться не з того боку, де ми всі намагаємося її шукати, не з колишніх представників кучмівської влади оскільки її там, в принципі, не може бути, бо це не політики, це просто хабарники, які зараз за рахунок отаких-то акцій намагаються витримати не свою політичну опозицію, а захистити свою шкуру.

Тому, вони вже перелякалися, що одного посадили і зараз почнуть зажати всіх, хоч їх і багато, але їх всіх можна пересаджати, правда з допомогою суду і чесної законної процедури.

А опозиція в Україні незабаром обов’язково народиться, тому що дійсно відбувається після помаранчевої революції процес трансформації переосмислення і, я думаю, що вона народиться якраз з середовища людей, які боролися за свої права.

Василь Зілгалов

Пане Киричак, я хочу Вас запитати. Як Ви, як молода людина з Донецька вважаєте чи може молодь об’єднатися в якусь сильну опозицію чи навколо “Пори”, чи навколо “Регіонів”, щоб молодіжна саме опозиція це всюди в світі показала, не давала перетворитися владі в таку диктаторську бюрократію, яка заважала розвиткові суспільства? Як Ви вважаєте, чи може це молодь зробити об’єднавшись в Україні?

Антон Киричак

Звичайно, молодь може це зробити, адже в молоді, як і завжди, як і скрізь дуже великий потенціал. По-перше, я би хотів заперечити пану Митцю, якщо він ще в ефірі, можливо, щось скаже на свій захист.

Я хотів би сказати, стосовно того, що опозиція зараз карикатурна для нього після того, що він побачив біля Палацу Спорту. Але хочу в нього запитати, а хіба не те саме було під час виступів на Майдані, коли також молодь стояла, розфарбовували обличчя помаранчевою фарбою, на щоках були наклейки “Пора”.

Мені здається, що то було те ж саме і не можна казати, що тоді опозиція була не карикатурна, а зараз вона карикатурна. Хотів би сказати пану Каськіву, якщо він політик такого масштабу, як голова якоїсь політичної партії, зараз не зовсім вона політична, адже вона не зареєстрована, що його недолік дуже великий, він оцінює обстановку дуже не об’єктивно, а зовсім таки навпаки дуже суб’єктивно.

Я хотів би задати питання пану Хомутиннику, якщо він не проти. Окрім масових демонстрацій, які заходи молодіжна організація партія “Регіонів” збирається проводити, щоб отримати більші повноваження для нинішньої опозиції, як він казав, щоб нинішню опозицію помітили?

Василь Зілгалов

Я думаю, що в нас є зв’язок вже з паном Петровим. Пане Петров, як Ви дивитися на молодіжні рухи проблеми його об’єднання в Україні.

Ярослав Петров

Я дивлюся на політичних рух дуже пасивно, тому що у будь-якому разі нам необхідно об’єднувати молодь у велику організацію, яка змогла би контролювати ситуацію в нашій країні. Тому, що без сильної опозиції ми не зможемо нічого зробити і ми повернемося до кучмізму.

Але я вважаю, що на даний момент ми не зможемо цього робити, тому що, наприклад, у партії “Регіонів” немає таких можливостей, щоб об’єднати молодь таку велику, а кампанію, як це було під керівництвом, наприклад, організації “Пори”. Зараз дуже важко про це казати, тому нам потрібний час для тогою, щоб вирішити чи може молодь.

Нам потрібні підстави для того, щоб об’єднуватися, а поки що нам потрібно вичікувати, я вважаю, приблизно біля одного року.

Після цього ми вже можемо сформувати ефективну опозицію.

Василь Зілгалов

Я хотів якраз дати можливість якраз пану Хомутиннику відповісти на запитання його колеги, мабуть, якраз по віку молодого студента з Донецька пан Киричака.

Віталій Хомутинник

Я можу відповісти те, що до виборів ми займалися зовсім іншими справами, як молодіжна організація. Ми займалися тим, що проводили спортивні змагання, КВН, різні суботники та інші корисні і необхідні речі. На жаль, зараз ми навіть не маємо часу на те, щоб проводити аналогічні речі, хоча, безумовно, в силу можливостей і часу проводимо.

Ми зараз займаємося тим, що проводимо акції протесу, тому що в багатьох регіонах наших прихильників просто переслідують, і молодь, і людей більш похилого віку. Тому я думаю, що з часом це все стане на свої місця. Ця справа, відверто кажучи, для нас нова, але на цей момент ми вже нормально себе відчуваємо і в тілі опозиції.

Щодо молоді в цілому і об’єднання молоді, то я думаю, що велика кількість молодих громадян України вже зрозуміли, що в період виборчої кампанії їх просто використали, як використали “ПОРУ” в свій проміжок часу.

Для мене зрозуміло, що говорить зараз пан Каськів, що він вже, можливо, претендує на роль опозиції. Він розуміє, що ті обіцянки від влади просто не виконуються в елементарному, навіть в тому, що не реєструється партія.

Але не тільки члени тих чи інших організацій вже зрозуміли. Просто молоді люди зрозуміли, що влада не виконує свої обіцянки по відношенню до молоді. Тобто коли приймався бюджет, наприклад, були скасовані пільги на транспорт, були значно урізані пільги студентські, значно скоротили фінансування такої програми як “Молодіжне житлове будівництво”, практично звели нанівець всю цю програму.

Що буде далі з таким темпом важко сказати зараз, але це все відчувається молоддю, студентами. Я думаю, що молодь дасть свою оцінку в період майбутніх парламентських виборів, коли і опозиція і влада знову ж таки звернеться до молоді і скаже: “Давайте допомагайте, тому що ми не маємо достатньо сил робити ті речі, на які розраховуємо”.

Василь Зілгалов

Пане Хомутинник, я вибачаюся, що багато слухачів не можуть додзвонитися, але багато запитань, які прийшли напередодні. Одне з них таке якраз до Вас адресоване, бо Ви все-таки молодіжне крило очолюєте Партії регіонів.

Є цитата, яку сказав лідерів Партії регіонів пан Янукович, я цитую: “До речі, як тільки мені стало відомо, що літня людина має претензії (а я пояснюю, що йдеться про те, що було рішення суду цими днями з приводу того, що пан Янукович охарактеризував трьома літерами звернення цієї літньої людини, про яку він говорить), то я намагався зустрітися з цим громадянином і вибачитися”.

Тобто пан Янукович, фактично видно з цієї цитати, що він визнає свою помилку, не знаю, як це можна сказати, хоча це може і не помилка, а брак виховання в минулому. Ми знаємо, що таких випадків було чимало. Вони задукоментовані на Одещині і деінде в Україні під час передвиборчої кампанії і пізніше.

Пане Хомутинник, як Ви вважаєте, чи це просто такі прикрі зриви, як Ви розцінюєте от-таке рішення суду, що штраф і вибачення, яке має принести пан Янукович цій літній людини з Житомирщини, якщо я не помиляюсь?

Віталій Хомутинник

По-перше, я можу сказати, що від Печерського райсуду ми можемо очікувати всього, чого завгодно. Напевне, це той суд, в якому переважна більшість громадян України вже просто при тому, що тільки чують цей суд, то вже є певна недовіра.

Тому я не можу підтвердити чи спростувати цей факт. Я не мав особистих розмов на цю тему. Але знаючи Віктора Януковича, я переконаний, що він би не дозволив собі таке зробити.

Василь Зілгалов

Пане Каськів, Ви сказали про те, що опозиція має створитися. Ми маємо інформацію, про це, мабуть, всі знають, хто цікавиться політичним життям в Україні, що були пропозиції до “ПОРИ” (хоча не лише до Вашої “ПОРИ”, бо ми знаємо є певні розбіжності), з боку УНП, про створення сильної правої опозиції.

Як Ви це розцінюєте?

Владислав Каськів

Це окреме питання. Я дякую за нього.

Напевно, можу його так прокоментувати, що, очевидно, такі коментарі з боку пана Костенка і інших політичних лідерів сьогодні засвідчують про те, що “ПОРА” є активним учасником політичного процесу, і розглядається, як об’єкт з яким вони зацікавлені співпрацювати.

Я що хотів би в цьому контексті відзначити. До речі, ця тема частково зачіпає питання об’єднання так званого молодіжного руху і таке інше. Знаєте, я уже дуже давно працюю в громадському секторі і можу сказати найважливіший висновок з цього всього, що ніколи не можна і не варто створювати організації заради організації.

Якщо тільки ось з’являється конкретна мета, ціль, яка опановує переконання людей, то тоді Ви маєте шанс реалізувати в будь-якій формі: в формі політичної партії, чи у формі громадської організації, чи у будь-якій іншій формі. Але якщо такої мети немає, то ви ніколи не створите організацію, як би ви її гарно не назвали, під якими би гаслами вона не формувалася.

Щодо опозиційності, можливо, ніхто не чекає таких прямих відповідей на це питання, але я скажу, що на сьогоднішній момент персонально мене президент запросив мене своїм радником. Я вірю, що сьогодні є можливості, навіть відповідальність багатьох тих людей, які навіть не хочуть бути з’єднані одним політичним ланцюгом, але відповідальність перед історією, перед поточним моментом, щоб сконцентрувати свої зусилля над вирішенням тих надзвичайно великих проблем, які створилися за попередній період.

Ми стоїмо фактично перед зруйнованою країною. Я думаю, що зараз не питання політичних амбіцій як вирішити цю проблему. Але можу вас абсолютно категорично запевнити, що ми будемо доти здійснювати цю роботу, доки позиція влади не буде розбігатися з нашими принципами і переконаннями.

Що стосується суду, то окремо хочу коментар зробити. Печерський суд – це є породження режиму Кучми. Саме тому він здобув таку репутацію, що ним користувалися як хвойдою всі органи державної влади, які розташовані на печерських пагорбах. Врятувати репутацію цього суду якраз і є першочергове завдання нової влади.

Ще декілька моментів. Я не думаю, що пріоритетним сьогодні для людей, які вже є політиці, тим більше депутатами займатися спортивними питаннями. Я не хотів би рекламою займатися “ПОРИ”, але ще декілька днів тому, здається, стало всім очевидно, що активним мобільним структурам з масовою підтримкою серед народу таким, як є “ПОРА”, цілком по силах вирішувати завдання для цілих прошарків українського суспільства.

От на днях ми дуже суттєво наблизилися до проблеми з українськими підприємцями. Шляхом конструктивних масових заходів вийшли на переговори з урядом, де досягнули результату. Вже найближчі тижні малий і середній бізнес відчує суттєві полегшення у сфері оподаткування.

Василь Зілгалов

Я дякую всім нашим учасникам.

У “Вечірній Свободі” у нас сьогодні були гості: студент Донецького національного університету факультету міжнародних відносин Антон Киричак, також студент Донецького національного університету, керівник проекту Ліги студентських асоціацій правників України Ярослав Петров, також у нас був народний депутат України, лідер молодіжного крила Партії регіонів Віталій Хомутинник і також в київській студії був лідер “ПОРИ” Владислав Каськів.

На все добре, дорогі слухачі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG