Доступність посилання

ТОП новини

Розгул стихії обійшовся Угорщині в десятки мільйонів доларів.


Василь Плоскіна

Угорщина, 24 травня 2005 – За уточненою статистикою, минулотижневий шторм, що пронісся над північно-східною Угорщиною, пошкодив майже 3,5 тис. осель, адміністративних будівель, порушив енергопостачання цілих районів тощо. Разом з весняним розливом місцевих річок збитки становлять понад 20 млн. доларів. У понеділок збіг останній термін подання заяв від населення на виплату компенсацій, втім, відшкодувати збитки за короткий термін уряд не береться.

Минула середа для жителів північних та східних країв Угорщини, особливо в областях Гайду-Бігар та Сатмар-Саболч-Береґ багато в чому нагадувала кінець світу. Ураганні пориви вітру валили на землю дерева, зривали покрівлі з будинків, трощили лінії електропередач… Людських жертв, на щастя, не було, але десятки мешканців, наприклад, досі ночують не в своїх оселях. В авральному режимі працювали наступного дня понад тисячу працівників різноманітних ремонтних служб, щоб відновити шляхове сполучення з постраждалими населеними пунктами та забезпечити їх енергопостачанням.

Це вже не перший такий випадок у поточному році. Крім хазяйнування важко передбачуваних атлантичних циклонів на Придунавській рівнині, далися взнаки й весняні повені на великих і малих угорських річках. Згідно з урядовими повідомленнями, збитки, завдані стихією, сумарно становлять понад 20 млн. доларів.

Звісно, для добре збалансованого державного бюджету такі витрати, на думку експертів, аж ніяк не є фатальними. Адже проріху, що утворилася, можна хутко затулити з інших доходних статей. У цьому сенсі підстав для тривог нема, кажуть економісти. Проблема в іншому: держава невзмозі одразу компенсувати збитки потерпілим. Хіба якусь одну частину. Решту виплат чинне законодавство перекладає на страхові компанії. А тут вже складніше, бо вони просять від громадян страхові угоди. Не у всіх власників нерухомого майна вони відповідно оформлені, крім того, деякі страхові агенти попереджають клієнтів, що поняття “стихійне лихо” в юридичному сенсі дуже конкретне.

Ним може бути, скажімо, пожежа, пошкодження будинку внаслідок недбальства будівельників, дорожної аварії (наприклад, у хату заїхав автобус) тощо. У такому випадку можна визначити конкретних винуватців, і пред’являти матеріальні претензії вже до них. Страхові компанії не люблять марудитися, коли йдеться про землетрус, оповзень, у меншій мірі – повінь чи ураган, бо з них нічого не візьмеш. І тоді держава може сприяти в надані потерпілому пільгової грошової ссуди через якийсь банк на відбудову оселі. Але є й інший шлях. Навчений досвідом попередніх років, уряд акумулює вільні кошти в окремих страхових фондах. У такому разі бюрократична тяганина з виплатою компенсацій потерпілим дещо скорочується в часі.
XS
SM
MD
LG