Доступність посилання

ТОП новини

“Альтернатива”: Музичний рок-фестиваль "МАЗЕПА-ФЕСТ".


Андрій Охрімович

Аудіозапис програми:

Київ, 21 травня 2005 року

Андрій Охрімович

Шановні слухачі, вітаю вас. В ефірі “Альтернатива”, експеримент в мистецтві, науці, політиці і просто у житті...

Коли люди збираються разом, вони однаково відчувають світ. Світ, тим часом, соромливо червоніючи від уваги, починає змінюватися на краще. Залежно від того, що і як відчувають люди.

1969-го року на невеличкій фермі Вудсток під Нью-Йорком зібралось біля 300 тисяч осіб. Протягом кількох днів вони робили те, що визначило майбутній розвиток не лише музики, але й якісно нових людських стосунків.

З того часу багато води втекло, феномен фестивалів почали використовувати задля маніпуляції масами. Однак, фестиваль, фієста, а по-нашому свято, лише тоді спрацьовує, коли у святі є правда.

Сьогодні розмова наша піде про, з одного боку, доволі унікальний, а з іншого боку, ще більш доволі масовий фестиваль. Проходитиме він у Полтаві і називається “МАЗЕПА-ФЕСТ”.

Ну а, розмовляють про це народний депутат України, директор названого фестивалю Микола Кульчинський, музичний журналіст та виконавчий продюсер того ж таки фестивалю Олександр Євтушенко та журналіст Віктор Недоступ. Звук дбає Михайло Петренко. Автор програми Андрій Охрімович.

Микола Кульчинський

На третій раз, я думаю, буде набагато краще. І перший, і другий раз у нас були напружені стосунки з міськвиконкомом полтавським. Я належу до іншої політичної сили, до “НУ”, у той час належав до НРУ.

Я звертався до приватних підприємств полтавських, щоб вони вивезли пиріжки, напої. Ніби для них це було вигідним, і все це розуміли, але вони все-таки побоювалися, оскільки я маю певний політичний імідж, то вони якось його сприймали з острахом.

Цього разу, я сподіваюся, цього не буде. Я маю певні домовленості з тими, хто торгує напоями, пивом, тільки не у скляних пляшках звичайно, то все це буде.

Крім того Полтава отримає замовлення на різні сувеніри, картузи від сонця, а це теж копійка для міського бюджету, для людей, так що і у мистецькому плані, і в плані обслуговування це буде набагато краще і обширніше.

Ми любимо своїх людей і любимо тих, хто приходить на наш фестиваль, і спробуємо їм зробити більш-менш комфортні умови.

Віктор Недоступ

Яким чином проводився моніторинг і відбір груп на фестиваль?

Олександр Євтушенко

Головний принцип “МАЗЕПА-ФЕСТ” – це не повторюваність. В перший раз до нас приїжджали “Плач Єремії”, “Гайдамаки”, “Кому вниз”. Минулого року були “Борщ”, були “Перкалаба”, повторилася лише одна група “Гайдамаки”, бо вони полтавські люди.

Весь час ми намагаємося показати нові грані української рок-музики.

Віктор Недоступ

Воно якось фіксується?

Олександр Євтушенко

Виходять диски, передачі. Ми робимо за правила здійснювати так званий пост-продакшн.

Віктор Недоступ

А відео буде?

Олександр Євтушенко

У нас, до речі, минулі роки була проблема якраз з якісними відеозйомками. Цього разу ми фактично проблему цю вирішили.

Микола Кульчинський

Буде група фахівців з НТКУ, які будуть робити запис. Крім того відеоверсія буде показана і на УТ-1, і на інших каналах.

Віктор Недоступ

А от саме відеодиски будуть?

Микола Кульчинський

Так, ми плануємо. Я думаю, що я досягну цієї мети, і вони будуть зроблені.

Олександр Євтушенко

Аудіодиски також. Існує усталений логотип, там, де у слові “ФЕСТ” є хрест і є меч – це як два символи, які супроводжують символіку Мазепи.

А взагалі це прив’язано до відомих історичних подій. Приблизно у ті ж самі терміни фестиваль і відбувається. У нас і питали, а чому саме на початку червня?

Микола Кульчинський

Взагалі Полтавська битва відбувалася 8-го липня, але це вже канікули у студентів, і важче зібрати молодь. Все одно фестиваль присвячений гетьманові Мазепі і козацтву, полеглому у Полтавській битві за українську свободу.

Андрій Охрімович

Новітня українська історія своїми періодами збігається з історією українських рок-фестивалів.

Можна пригадати київське “Голосієво”, фестиваль альтернативної музики “Чорна рада-90”, львівський “Вивих”, дубенський “Тарас Бульба”, нарешті загальновідому “Червону руту”.

Дев’яності були багаті на цікаву музику та не менш цікаві суспільні рухи. Потім жити стало нудніше, бідніше та підневільніше. Номенклатура почала мститися за приниження. Сам факт існування української рок-музики, яка не визнає псевдо-ідеалів ситого міщанства, натякав жабошкірим чиновникам на те, що з’явиться хтось і скаже вголос про голого і такого ж бородавчатого короля...

Словом, сам факт існування українського року зіпсував настрій не одному державному спіджачкові, який розстарався покласти на кін все, аби дихання народне просмерділось московською попсою. Наскільки сморід цей в’ївся в душу українця, покаже час.

Віктор Недоступ

Стосовно музичних жанрів виникає питання: які критерії добору матеріалу, виконавців?

Микола Кульчинський

Чому рок-фестиваль? А тому, що рок не терпить брехні і фальші, він завжди правдивий. Цей елемент правдивості і оригінальності завжди є тим, що є допуск до фестивалю домінуючим. Коли ми слухаємо той чи інший диск, якщо це якась вторинна музика, то ми не беремо, віддаємо перевагу свіжішому, найкращому, те, у чому був би порив до свободи, до бунтарства, який властивий саме цьому напрямку музики.

Олександр Євтушенко

Передбачаються групи, для яких патріотичні почуття не є декорацією, а є змістом. Ми на це звертаємо увагу. Крім того у нас живий звук, а це передбачає професійне володіння музичними інструментами і своїм голосом як одним із музичних інструментів. Все-таки перевага надається тим, хто є професійним, хто відповідає цим високим вимогам.

Учасників умовно можна поділити на головні і на молоді команди, які ще не мають гучних імен, але мають гарні ідеї і хороше пресування, тобто вони вже заявили про себе, їх стало видно, тому вони також. 50 на 50 – приблизно таке співвідношення відомих колективів і молодих.

Віктор Недоступ

А тепер про те, для кого це робиться? Поговоримо про публіку.

Микола Кульчинський

Цього року буде ще один день – день кіно. Ми вже маємо домовленість з творцем фільму “Залізна сотня” Лесем Янчуком, Іван Гаврилюк приїде, також будуть фільми, які представить Михайло Іллєнко.

Олександр Євтушенко

Такий фестиваль “Просто неба”.

Микола Кульчинський

Так, там є цікаві речі.

Ми просуваємо українську культуру, взагалі все спрямоване на те, щоб це зіпсоване вухо українського слухача московською попсою, привести у норму, щоб вони вихворіло, стало здоровим органічно.

Щодо публіки, то вона це якось відчуває. Цікаві речі, коли грали “Гайдамаки”, то вся молодь полтавська, яка ніколи не була на весіллі нормальному у селі, почали танцювати з викрутасами народні танці.

Олександр Євтушенко

Це заговорив український ген.

Микола Кульчинський

Молодь збирається, десь 5-7 тисяч. Крім того сама по собі Полтава є цікавим містом. Ми намагаємося зробити їм екскурсію. Минулого разу приїжджали люди із Сум автобусами, з Кривого Рогу, з Донеччини.

Віктор Недоступ

Пішов двіжняк.

Олександр Євтушенко

При чому східний, зі Сходу.

Віктор Недоступ

Такий козацький. Скажімо, львів’ян так підганяти не треба, вони піднялися і пішли – це активні люди.

Микола Кульчинський

Хоча нам було приємно на першому фестивалі, коли Тарас Чубай співав “Лента за лентою”, полтавська молодь прекрасно підспівувала.

Ми – Центральна Україна, яка завжди в політиці і в мистецтві дуже фундаментальна. Вона може сприймати впливи і спокійно до них ставитися, але все одно йти своїм шляхом.

Андрій Охрімович

“...нині хіба що “Рок-екзистенція” фіксує стан сучасної рок-культури, але цього замало, адже існує велика кількість цікавої музики в регіонах, що жодним чином не світиться на жодних екранах та шпальтах медійного лісостепу України.

Засновники “МАЗЕПА-ФЕСТУ” мислять фестиваль у органічному поєднанні з архітектурним та історичним контекстом краю. Переконані – Полтава, як твердиня Духовної України стане джерелом творчості митців різних поколінь, об’єднає людей в прагненні до самопізнання, самозаглиблення, самоусвідомлення”.

(З релізу “МАЗЕПИ-ФЕСТУ” на 2005-й рік.)

Віктор Недоступ

Я так відчуваю, що цей фестиваль при уважному розвитку може потягнути на загальний мистецький фестиваль.

Микола Кульчинський

Для мене це є найбільшою мрією. Я хотів би, щоб це було справжнє мистецьке свято. Хотілося б, щоб ці 3-4 дні звучала і духовна музика. У нас багатющі пласти і хорової музики. Щоб звучала і класична музика, щоб звучала народна музика, автентична музика.

Я надіюся, що наша влада, влада нового Президента, уряду буде на довгі роки. Я переконаний, що ставлення до культури буде таке, як потрібно для української культури, бо наш святий обов’язок її підтримувати.

Через те, коли ми вже втрете зробимо цей фестиваль, то це вже буде залізний аргумент, щоб на четвертий раз і Мінкультури, і Міністерство інформації, і ряд інших державних установ побачили у Полтаві центр, який варто підтримувати на дуже солідному рівні.

Олександр Євтушенко

Я хотів би повернутися до географії, наскільки представницький наш фестиваль. Я про анонсую “Гуцулка Ліпсе” – це група з Чернівців. Дуже жива група з Рівного “От вінта”. Потім група “Бум-бокс” – це Черкаси. “Кому вниз” не треба представляти. Хома з “Мандрів” теж. Це киянин. Тарас Компаніченко – це теж Київ. Група “Файно” зі Львова. “Вікно” з Харкова. Група “Тул” – це екстремальна група, дуже важка група з Кривого Рогу. “Царство небесне” з міста Стаханов (Донеччина). “Дивні діти” з Білозерська (Луганщина).

Віктор Недоступ

Фактично вся Україна. Єдине, що Крим трішки гальмує.

Микола Кульчинський

З Полтавщини починається експансія української музики, рок-музики і взагалі музики на все Лівобережжя, Слобожанщину, і десь через два роки ми і Крим захопимо.

Віктор Недоступ

А от після фестивалю ці команди, які більш-менш вдало виступили, вони мають нагоду хоча б якусь подібність до лінії виступів мати?

Олександр Євтушенко

Дуже простий приклад. Минулорічні переможці приїхали до Києва. До речі, вони якраз попали на помаранчеву революцію. Наприклад, полтавський виконавець на ім’я Їжак прожив усі 17 днів в наметах. Після того, вони закріпилися в Києві. Вони гарно виступають, вони заробляють як музиканти у київських клубах, і не лише – вони виїжджають. Київ став для них сходинкою такою.

Андрій Охрімович

“У 2005-му році “МАЗЕПА-ФЕСТ” прозвучить на кращому саунді, триватиме не один, а два дні, буде проілюстрований унікальними роботами відомих в Україні та Європі художників: Олега Тістола та Миколи Маценка.

Кожен глядач “МАЗЕПИ-ФЕСТУ” відчує себе учасником дійства завдяки режисерським витівкам Сергія Архипчука. Не бракуватиме ані хедлайнерів, ані дебютантів.

“МАЗЕПА-ФЕСТ” дотримається своїх обіцянок і продовжить свій курс в напрямку осягнення внутрішньої свободи”.

(З релізу цьогорічного “МАЗЕПА-ФЕСТУ”.)

Микола Кульчинський

Те, що ми чуємо по радіо... Як на мене ( я виріс у музичній родині), тут і не пахне музикою. Я бував не один раз у Сашка Євтушенка вдома. Тисячі дисків української музики! Таке величезне розмаїття, а ми слухаємо одне і те ж саме.

Олександр Євтушенко

Те, що зараз називається словом “формат”, в ФМ-станціях серед 30-ти 25 з них крутять одне і теж, тобто вони обслуговують російський шоу-бізнес абсолютно відверто за українські гроші, між іншим за гроші українських рекламодавців.

Микола Кульчинський

Треба змінювати закон про гастрольну діяльність.

Олександр Євтушенко

Багато треба змінювати. До речі, пан Томенко обіцяв цим зайнятися, але я не бачу якогось такого глобального проекту від нього.

Віктор Недоступ

Може самі складете і подасте йому.

Микола Кульчинський

Не тільки Томенко, це більше законодавці повинні і уряд звичайно. Це непроста праця. Ви самі знаєте, який опір діє, щоб українська музика не зайняла належне місце в українському суспільстві. Бо я таки думаю, що суспільство, яке не володіло власною культурою, завжди буде диким.

Віктор Недоступ

Ліна Костенко сказала, що держава, де не шанують власну культуру, де не друкують власну поезію, - це плебейська держава. Єдине, чого можу тільки побажати, - це подальшого розвитку у цій добрій вашій справі.

Микола Кульчинський

Це буде 11-12 червня, а 10-го червня буде ще й день кіно в рамках фестивалю.

Олександр Євтушенко

Приєднуйтеся до українського музичного руху – буде цікаво, тому що дуже багато відкриттів чекає на шанувальників просто гарної музики.

Андрій Охрімович

Передача добігає кінця і натякає на те, що “двіжняк” в Україні набирає обертів. Це помітно не лише з фестивалю “МАЗЕПА-ФЕСТ”.

Наскільки будуть адекватними українські культурні, ділові та офіційні кола та чи не проґавлять вони вигідний шанс, те покаже час. Зрештою, будь-яке надбання можна “профукати”. Таке вже бувало в українській історії.

Над програмою працювали: музичний журналіст і виконавчий продюсер фестивалю “МАЗЕПА-ФЕСТ”, Олександр Євтушенко, народний депутат України, директор фестивалю “МАЗЕПА-ФЕСТ”, Микола Кульчинський, та журналіст Віктор Недоступ. Звук – Михайло Петренко. Автор програми Андрій Охрімович.

Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень.

Говорить радіо “Свобода”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG