Доступність посилання

ТОП новини

"Я дуже ледачий" – кінорежисер Ігор Стрембицький, володар "Золотої пальми" Каннського кінофестивалю.


Мар’яна Драч


Прага, 23 травня 2005 - Україна святкує міжнародну перемогу у світі кіно. Найкращим у номінації короткометражних стрічок на Каннському фестивалі у Франції визнали фільм українського кінорежисера "Подорожні". Перемога знаменна ще й тим, що є дебютом, адже за всю історію українського радянського кіно і роки незалежності український фільм вперше брав участь у конкурсній програмі найвідомішого у Європі кінофестивалю. У неділю радіо "Свобода" по телефону вдалося зв`язатися з авторами фільму-переможця.

"Подорожні " є дипломною роботою режисера Ігоря Стрембицького і його дружини та водночас сценариста фільму Наталі Конончук. Вони знімали картину на навчальній кіностудії Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого. Молоді українські кіномитці, Ігорю – 31 рік, а Наталі – 25 років, самі пробивали шлях до Канн. Вони послали відеоверсію фільму до Франції поштою . Там "Подорожніх" помітили і відібрали для участі у фестивалі.

Наталя Конончук говорить, що вручення "Золотої пальми" Каннського кінофестивалю у суботу на Лазурному березі було повною несподіванкою:

"Нас не попереджали нічого. Тобто, ми дізналися про те, що наш фільм переміг там, прямо в залі. Тоді це був шок, радість неймовірна і не вірилося самим, що це правда".

Наталя Конончук розповіла ще такі подробиці із Канн. Коли її чоловік Ігор Стрембицький вийшов на сцену отримувати нагороду, з ним послали перекладача. Ігор підійшов до мікрофона і сказав: "Я дякую фестивалю". Перекладач не зрозумів і каже "По русски можна? На що Ігор відповів: "А чому я буду говорити російською? – Я українець".

світлини з фільму
Про що ж фільм "Подорожні"? Наталя Конончук:

"Насправді, це найскладніше питання, яке взагалі можна поставити про фільм, тому що фільм настроєвий: у нього немає якогось одного героя, немає сюжету. Дуже гарно сказав майстер Ігоря, в якого він учився на курсі, Сергій Буковський (його запитували, про що цей фільм, а він його бачив). Буковський сказав, що його так само важко переповіст, як вірш. Я сподіваюся, що всі слухачі подивляться і самі дадуть відповідь на це запитання.

Про що фільм? Відштовхуючись від його назви, то це подорожні – люди, які йдуть по дорозі в найширшому розумінні цього слова – дорога. Фільм про всіх нас".


Де Ви знімали картину?

"У Києві і під Києвом. Там кілька місць зйомок. Знімали Дім ветеранів сцени у Пущі-Водиці. Це дім пристарілих, де живуть саме актори і знімали в психоневрологічному інтернаті в Пущі-Водиці. В інших місцях у Києві". Ігор Стрембицький знімав свій десятихвилинний фільм три роки. Чому ж таким довгим був шлях до глядача? Ось як це пояснює сам автор:

"Є декілька причин. Звичайно, фінансова - наше кіновиробництво в Україні, саме в інституті - це жахливо. Інша причина - хотілося зробити все-таки те, що не соромно показати іншим. Я довго монтував, довго знімав, не знав, що знімати. І третя, я думаю, найважливіша причина - це те, що я дуже ледачий. Я важкий на підйом, можна так сказати”.

Вас дружина не підганяла?

"На кінцевому етапі так".

Дай Боже, щоб усі були такі ледачі, як Ви, щоб потім їх вітали в Каннах. Що Ви можете порадити молодим кіномитцям, своїм ровесникам?

"Можу порадити по- чесному знімати те, що болить насправді, а не якусь тему відзначили - знімемо щось подібне. Якщо це справді болить - знімайте, а не болить, залиште це комусь і забудьте про цю професію" .

Що Вам найбільше боліло, коли Ви знімали свій фільм?

"Мене цікавили люди навколо мене, і я про них знімав кіно . Вони мені розповідали про свої проблеми, і я справді ними перейнявся. Це документальне кіно і якщо робити це чесно, думаю, що в будь-кого є шанс".

Що ж означає перемога фільму "Подорожні" в Каннах для українського кіно? Відомий кінокритик, головний редактор журналу "КІНО-KOLO" Володимир Войтенко вважає, що це шанс звернути увагу влади на те, що в Україні є таланти, але немає індустрії кіно, яку треба розвивати:

"Треба ухвалити низку законів і розробити серйозну державну політику, якої протягом незалежності України просто не було. І зараз нова влада демонструє власне нерозуміння, що така серйозна політика має бути розроблена. Мова знову йде про державне фінансування кількох великих фільмів".

Коли Ігор Стрембицький і Наталя Конончук дізналися про те, що їхній фільм братиме участь у Каннському фестивалі, то звернулися за грошима для відрядження до української влади. Але в Міністерстві культури спершу не знайшли таких коштів. Це зробив телеканал "1+1". Проте режисер "Подорожніх" Ігор Стрембицький сказав радіо "Свобода," що не має претензій до Міністерства культури і при цьому додав:

"Я хочу, щоб вони просто мені не заважали, щоб я їх не бачив на своєму горизонті ніколи і ніде". Після Канн "Подорожні" братимуть участь в інших міжнародних фестивалях: у Грузії, Чехії та російському "Кінотаврі". А глядачі в Україні зможуть вперше подивитися фільм-переможець Каннського кінофестивалю в Будинку кіно в Києві 28 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG