Доступність посилання

ТОП новини

Новий скандал навколо справи „Гурвіц проти міськвиборчкому”.


Петро Каландирець


У ніч з 23 на 24 травня з приміщення канцелярії у громадянських справах Приморського райсуду Одеси були викрадені дев”ять з десяти томів справи за скаргою кандидата на посаду Одеського міського голови Едуарда Гурвіца до Одеської міської територіальної виборчої комісії. Скаржник просив суд скасувати оголошені міськвиборчкомом результати голосування на виборах мера у 2002 році.

5 травня, згідно з постановою голови Приморського райсуду Одеси, з приміщення суду була знята цілодобова внутрішня охорона, яку від 14 березня 2005 року забезпечували працівники спеціального підрозділу „Грифон”. Десять томів справи зберігалися у кабінеті судді Світлани Ярош, і лише минулої ночі вони були перенесені до сейфу канцелярії з цивільних справ.

23 травня до Приморського райсуду Одеси надійшов лист за підписом прокурора області Віктора Шахова. Справу, порушену за скаргою Едуарда Гурвіца, мали вивчити для подальшого залучення до матеріалів кримінальної справи, яку порушила Генеральна прокуратура 9 травня 2002 року щодо фальсифікації результатів голосування на виборах в Одесі. Справу тоді порушили за поданням народного депутата України Юрія Кармазина.

З поінформованих джерел кореспонденту радіо „Свобода” стало відомо, що дотепер невідомі злочинці викрали справу саме у тій її частині, де наявні свідчення про організацію фальсифікацій виборів Одеського міського голови у 2002 році. У томі, яким нині володіє суд, є лише рішення судді Світлани Ярош і протокол судового засідання.

Народний депутат України, голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазин вважає, що президент Ющенко мав би нарешті вирішити проблему охорони приміщень судів. На його думку, вони практично не охороняються. „Підрозділи судової міліції використовуються неефективно. Саме тому у різних регіонах України відбуваються викрадення, знищення окремих справ”.

Юрій Кармазин: „Я переконаний, що Генеральна прокуратура України дуже давно мала долучити перші томи цієї справи, як докази фальсифікацій. У суді були допитані люди, які свідчили про фальсифікацію виборів. Були наявні протоколи, які мали були доказом для подальшого оголошення обвинувачення організаторам фальсифікацій. Мені здається, що, маючи інформацію про наміри прокуратури Одеської області вилучити цю справу, організували зухвалу крадіжку. Очевидно, що витік інформації мав місце за допомогою посадових осіб суду”.

Юрій Кармазин переконаний, що організатори викрадення дев”яти томів справи „мали за завдання загальмувати розгляд кримінальної справи про фальсифікацію результатів голосування в Одесі на виборах 2002 року”.

Нині сформована оперативно-слідча група, яка займається розшуком учасників пограбування Приморського райсуду Одеси.
XS
SM
MD
LG