Доступність посилання

ТОП новини

Сімейні конфлікти: чи можливо їх уникнути.


Інна Набока

Київ, 24 травня 2005 - Сімейні сварки, суперечки, конфлікти трапляються, мабуть, у кожній родині і самі по собі – не такі вже й страшні, - вважають психологи. Все залежить від нашого до них ставлення, а також від того, чи шукаємо ми шляхів до примирення.

Молода колега, яка нещодавно вийшла заміж, поскаржилася мені, що часто свариться з чоловіком через дрібниці. Ну що ж, це цілком можна пояснити, так би мовити, установчим періодом. А днями я побувала на золотому весіллі. І, дивлячись на оточених дітьми і дорослими онуками щасливих „молодят”, замислилась: а чи сваряться вони? Тож наважилася звернутись з цим запитанням до подружжя. „Звичайно, буває, що і сваримося, і сперечаємося, - всміхнулася молода, - адже це – життя.”

І справді, мабуть, немає родини, в якій би час від часу не виникали суперечки, сварки, конфлікти. Адже всі ми такі різні, у кожного – свої звички, погляди, вподобання. Повна відсутність суперечностей може свідчити і про повну байдужість. А це також не кращий варіант подружнього життя.

Отже, погодьмося, що різноманітні конфлікти – невід’ємний атрибут нашого існування і як такі - річ не така вже й страшна. Але багато залежить від того, як ми до них ставимося, - вважають психологи. Дуже важливо не надавати дрібним суперечкам надмірного значення, не зациклюватися на них. Не менш важливою є і форма. Як б ми не сердилися, варто все ж тримати себе в руках, не опускатися до криків і скандалу, не ображати і не принижувати один одного. Саме ці взаємні образи найбільше засмучують людей, вони можуть давно забути про першопричину сварки, а дошкульні слова надовго лишаються в пам’яті і не дають спокою.

Часом буває і так, що люди сваряться не з якоїсь конкретної причини, а тому, що погано себе почувають, втомлені, розстроєні неприємностями на роботі. От і вихлюпують своє роздратування і негативні емоції на близьких. Це, звичайно, не дуже схвально. Але уважний і розумний партнер у такій ситуації не буде вправлятися у дотепах, кпинах та іронії на адресу іншого, а постарається зрозуміти причину поганого настрою, поспівчувати, заспокоїти. Та іноді дрібні побутові сварки без особливих зовнішніх причин можуть бути лише приводом, проявом якихось серйозніших і глибших конфліктів у родині. І тоді вже варто замислитись, пошукати причин внутрішніх у собі самому, спробувати відверто поговорити з подружжям.

І ще один дуже суттєвий момент: не бійтеся, не соромтеся визнати себе неправим, вибачитися, зробити перший крок до примирення. Це зовсім не принизить, навпаки, піднесе вас в очах інших. Втім, інколи значно важче буває саме пробачити. Є люди, які просто не вміють прощати, і тоді життя стає нестерпним, в першу чергу, для них самих.

Сімейне життя, стверджують мудрі люди, вимагає постійної праці, терпіння, постійного пошуку компромісу. Так само, як і вміння прощати, лишати в минулому всі сварки, помилки, конфлікти. Але всім цим речам ми вчимося, мабуть, усе подружнє життя. Аж до самого золотого весілля.
XS
SM
MD
LG