Доступність посилання

ТОП новини

В Белградi стався полiтичний скандал: депутат вiд опозицiйної Радикальної партiї вступив до позапарламентської партiї бiзнесмена Боґолюба Карича. Влада вiдразу пiдготувала проект закону, згiдно з яким депутати будуть позбавленi можливостi мiняти табiр.


Михайло Рамач

Белград, 25 травня 2005 – Бiзнесмена Боґолюба Карича вважають одним з найбагатших сербiв. Його компанiя має свiй телевiзiйний канал, бiльшiсть акцiй в мережi мобiльного телефонного зв’язку, туристичну агенцiю, перший в Сербiї приватний унiверситет... Минулого року вiн заснував полiтичну партiю пiд назвою “Рух сил Сербії” й балотувався на пост президента. Нещодавно Карич заявив, що до його партiї вступлять щонайменше десять парламентських депутатiв. Полiтичнi дiячi та преса його намiр увiйти до парламенту без виборiв назвали зухвалiстю скоробагатька. Та кiлька днiв тому депутат вiд ультранацiоналiстичної Радикальної партiї Живадин Лекич вступив до партiї Карича. Це викликало обурення як опозицiї, так i правлячої коалiцiї. Вони одностайно стверджують, що Карич “купив” депутата.

Лекич каже, що вiн нiяких грошей не отримав та що Радикальну партiю покинув через її непослiдовнiсть. Колеги в парламентi стали бойкотувати Лекича. Партiї побоюються, що слiдом за ним пiдуть ще деякi парламентарiї та, що депутати пiд впливом вчинку Лекича стануть шантажувати керiвництва своїх партiй.

Згiдно з сербською конституцiєю, партiї не мають права позбавляти депутатiв їхнiх мандатiв. Отож Лекич не порушив закону. Влада вiдразу пiдготувала проект закону, яким прагне запобiгти таким вчинкам,тобто дисциплiнувати депутатiв.

За опитуваннями громадської думки, партiя бiзнесмена Карича, якого називають сербським Берлусконi, на наступних виборах здобуде 15- 20 % голосiв. Преса зазначає, що є усi пiдстави для панiки в таборах його опонентiв. Деякi оглядачi додають, що тут справа не в полiтичнiй моральностi, про яку говорять парламентськi партiї, а в страху вiд зростаючого впливу багача Карича, котрий своїми популiстськими гаслами найбiльше приваблює вбогих та безробiтних виборцiв.
XS
SM
MD
LG