Доступність посилання

ТОП новини

Рефат Чубаров: частина депутатів кримського парламенту стаждає турко- і татарофобією.


Володимир Притула


Симферополь, 26 травня 2005 - В Криму – черговий скандал, викликаний рішенням парламенту автономії оголосити 24 квітня Днем пам’яті жертв геноциду вірменського народу. Народний депутат України, голова депутатської групи міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою Рефат Чубаров звернувся до Міністерства закордонних справ України з проханням вжити негайних заходів для того, щоб згадана постанова не набрала чинності.

Рішення про оголошення 24 квітня Днем пам’яті жертв геноциду вірменського народу кримський парламент ухвалив минулого тижня, однак, як повідомили поінформовані джерела в апараті Верховної Ради автономії, її спікер Борис Дейч досі відповідну постанову не підписав. Тут чекають реакції на таке рішення Міністерства закордонних справ України. Голова депутатської групи міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою, народний депутат України Рефат Чубаров кілька днів тому звернувся до глави зовнішньополітичного відомства України Бориса Тарасюка: “Отже, розуміючи це, що прийняття такого рішення ВР АРК може призвести до непорозуміння між Україною та Туреччиною, я звернувся до міністра закордонних справ України Б.І.Тарасюка з листом, в якому попросив його відреагувати на рішення кримської влади”.

Депутат кримського парламенту, лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников, який був ініціатором встановлення в Криму дня пам’яті жертв 1915 року в Оттоманській Імперії, здивований зверненням Рефата Чубарова. Він переконаний, що Туреччина на це не образиться, а таке рішення сприятиме покращенню міжетнічних стосунків у Криму. Сергій Шувайников: (переклад) “Лист Чубарова в МЗС України, м’яко кажучи, поспішне і непродумане. Я критично до нього ставлюся, бо вважаю, що цим листом він намагається протиставити два народи, які живуть у Криму – вірмен і кримських татар. І я вважаю, що користі від того не буде ні Україні, ні Туреччині, ні міжнаціональній ситуації, яка сьогодні більш-менш вважається стабільною”, - заявив депутат кримського парламенту, лідер Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников.

Водночас, Рефат Чубаров звертає увагу на політичне підгрунтя цього питання: “особливо в цьому випадку, я вважаю, що тут політичний підтекст настільки відвертий, момент спекуляції настільки не приховується. А якщо вже перевести виключно на політику, то я хотів би сказати про те, що якщо депутати ВР АРК, які проголосували за це рішення були б дуже відвертими і патріотами своєї держави в першу чергу, а не іншої, то вони би прийняли подібне рішення щодо Голодомору 1931-1933 рр. і визнали би це геноцидом, вони би прийняли рішення щодо масової депортації саме території Криму, а потім, можливо, звернулися і до тих історичних подій, які жодного відношення до Криму, як до території не мають”, - заявив голова депутатської групи міжпарламентських зв’язків з Турецькою Республікою Рефат Чубаров. Він такод відзначив і інші рішення кримського парламенту, спрямовані проти південних сусідів, зокрема, відмову відкрити представництво кримського уряду у Стамбулі. Але пан Чубаров каже, що туркофобія частини депутатів насправді спрямована проти кримських татар, як і деякі інші рішення Верховної Ради Криму. За його словами, частина політичних сил будує свою передвиборчу кампанію, яка вже тут розпочалася, саме на роздмухуванні антитатарських настоїв і розігруванні антитюркської карти.
XS
SM
MD
LG