Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН обговорюватиме сьогоднi ситуацiю в краю Косово. Мiжнародна адмiнiстрацiя в Приштинi стверджує, що в провiнцiї проходять позитивнi процеси. Етнiчнi албанцi виступають за якомога швидше проголошення незалежностi. А з точки зору офiцiйного Белграда в Косовi немає жодного полiпшення.


Михайло Рамач

Белград, 27 травня 2005 – Голова Мiжнародної адмiнiстрацiї Сорен Йєссен-Петерсен для Ради безпеки пiдготував доповiдь, в якiй зазначається, що в пiслявоєнному Косовi розбудовано зовсiм нову суспiльну систему, новi косовськi iнституцiї й закони базуються на принципах свобод і прав людини. На його думку, найбiльшою перешкодою подальшому розвитковi позитивних процесiв є невизначений статус провiнцiї.

Представник офiцiйного Белграда Небойша Чович прибув до Об’єднаних Нацiй iз документом Кабiнету мiнiстрiв Сербії, в котрому стверджується, що в Косовi немає свободи пересування та умов для повернення сербських бiженцiв.

Прем’єр-мiнiстр Косова Байрам Косумi вiдмовився їхати до Нью-Йорка, оскiльки його попередили, що перед Радою безпеки мають право виступати лише представники мiжнародно визнаних держав та органiзацiй.

Мiжнародна контактна група тим часом ухвалила документ, яким пропонується вiдкласти переговори щодо остаточного статусу Косова, поки не будуть реалiзованi стандарти щодо прав людини, ринкової економiки та розбудови демократичних iнституцiй.

Албанськi лiдери запевняють своїх землякiв, що вони мають пiдтримку Сполучених Штатiв Америки. Серби ж упевненi, що на їхньому боцi Росiя. А зваженi оглядачi зазначають, що Вашингтон і Москва не будуть сперечатися щодо Косова, вони спiльно дiють у рамках Контактної групи. На думку таких оглядачiв, суть косовської справи полягає в тому, що там у минулому белградський режим обмежував права албанського населення, а тепер албанська бiльшiсть знущається над сербською меншiстю.

Рада безпеки має обговорити усi згаданi документи й запропонувати новий план урегулювання косовської кризи.
XS
SM
MD
LG