Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна Амністія стурбована тортурами в Іраку, на Кубі й Україні.


Мар’яна Драч

Прага, 25 травня 2005 - Сьогодні в Лондоні оприлюднили свій щорічний звіт правозахисники із Міжнародної Амністії. Вони дійшли висновку, що державні структури зрадили своїм обіцянкам створити світовий порядок, заснований на правах людини. Особливо критикує організація Сполучені Штати як єдину наддержаву за те, що Вашингтон не провів належного розслідування випадків тортур в Іраку, Афганістані і на Кубі. Стурбована Міжнародна Амністія і знущанням над в`язнями в Україні.

Незважаючи на заяви американських офіційних осіб про свободу і справедливість, існує велика прірва між риторикою і реальністю – вважає Міжнародна Амністія. На думку правозахисників, офіційний Вашингтон не провів належного розслідування жорстокого поводження американських військових із в`язнями Абу-Ґрейб в Іраку. А морську базу Сполучених Штатів Ґуантанамо на Кубі Міжнародна Амністія у своєму звіті називає "ГУЛАГом нашого часу".

На цій базі утримують понад 500 осіб за підозрою у зв`язках із терористами з “Аль-Каїди” і Талібану. Серед них 27- річний громадянин Ємену Джаміл, якого затримали у Пакистані три роки тому. Його мати каже, що Джаміл просто здобував диплом про інженерну освіту в Пакистані і зазначає, що від ув`язнення страждають діти:

"Найстарша донька пам`ятає батька. Деколи вона дивиться на людей на вулиці і думає, що це тато. Старшому, чотирирічному сину, був лише рік, коли батько покинув дім, і він його не пригадує".

Коли Міжнародна Амністія порівнює американську базу Ґуантанамо із ГУЛАГом, то не хоче проводити прямих паралелей із радянською системою, каже радіо "Свобода" речник організації Бренден Педді:

"Що ми кажемо, так це те, що глибоко стурбовані тим, що відбувається на Ґуантанамо – вкорінюється практика необґрунтованого і необмеженого в часі затримання людей, що є порушенням норм міжнародного права".

Зі свого боку, фахівці фонду "Спадщина," консервативного аналітичного центру у Вашингтоні, не погоджуються із такою критикою. Вони вважають, що Міжнародна Амністія недооцінює реальну загрозу тероризму і зауважують, що деякі із уже випущених на волю в`язнів Ґуантанамо нині підбурюють до насилля афганців і пакистанців.

Від міжнародних правозахисників дісталося також і російській владі – за політику в Чечні, а Україну Міжнародна Амністія критикує за тортури у в`язницях. Подробиці радіо "Свобода" розповів голова української асоціації "Міжнародна Амністія" Андрій Павлишин.

"Ідеться насамперед про тортури і про жорстоке поводження із громадянами. Причому, це явище набуло в Україні масового характеру. Ми акцентуємо свою увагу саме на принизливому поводженні правоохоронних органів із найбіднішими, найменш захищеними громадянами. Констатуємо велику соціальну проблему, яка існує в українських в''язницях. “Ідеться про епідемію туберкульозу, а також про те, що не всі затримані одразу мають доступ до адвоката. Ця проблема існує вже багато років в Україні, але, на жаль, ситуація не покращується.

Друга гостра проблема, на яку в Україні звернуто увагу з боку Міжнародної Амністії, то це проблеми, які виникли в галузі свободи слова і вільного вираження громадянами своїх думок в об’єднаннях, політичних групах, переслідування інакодумців і дисидентів.

Згадані три випадки, які сталися в 2004 році: затримання активістів “ПОРИ” Олександра Куценка, Андрія Кулібаби і Олександра Пугача, які були визнанні одразу ж Міжнародною амністією в’язнями сумління".


Мар’яна Драч

Автори звіту також критикують Закон України “Про біженців”.Вони вважають, що цей закон порушує міжнародні стандарти, тому що обмежує строк, протягом якого шукачі притулку можуть подати заявку.

Андрій Павлишин

Так, такий термін складає від 3 до 5 днів після приїзду. У світовій практиці поширена взагалі відмова від терміну подачі такої заяви.

Мар’яна Драч

Від кого залежить вирішення цього питання?

Андрій Павлишин

Звісно від ВР, закони в нас регулює законодавча влада. Тож українські правозахисники хотіли, щоб ВР піднатужилась, попрацювала для добра людей і України і ліквідувала статтю 9 цього закону про біженців.

Мар’яна Драч

Як оцінює Міжнародна Амністія становище із міжнаціональною злагодою в Україні?

Андрій Павлишин

У звіті зафіксовано зростання антисемітських і расистських нападів, зокрема, у Донецьку проти представників єврейської громади і в Одесі проти іноземних громадян, особливо уродженців Африки. Підґрунтя цих нападів є расистським. Як вважають, їхніми ініціаторами є так звані скінхеди.

Мар’яна Драч

Як раніше представники виконавчої української влади реагували на звіти Міжнародної Амністії, якщо говорити про останні роки? І чи є вже якась реакція нової влади?

Андрій Павлишин

У минулі роки зазвичай наші звіти бралися до уваги, по них проводилися певні розслідування, можливо, не такі масштабні і адекватні, як ми очікували. Тим не менше, відповіді на звернення Міжнародної Амністії були.

Коли йдеться про нову владу, яка вже півроку функціонує в Україні, то жодної відповіді на наші звернення кількаразові не надійшло. Виглядає, нас поки що ігнорують, можливо, вважаючи відповідями публічні виступи з тих чи інших питань.

Але цей звіт був презентований тільки сьогодні. Тому, може, ще рано чекати офіційних відповідей. На підготовку потрібен час. Почекаємо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG