Доступність посилання

ТОП новини

СБУ реформується.


Віктор Міняйло


Київ, 27 травня 2005 - Служба безпеки України почала реформу, - повідомив сьогодні на брифінгу голова СБУ Олександр Турчинов. Він також прокоментував інші резонансні злочини, які турбують українське суспільство.

Віктор Міняйло

Розпочав брифінг Олександр Турчинов з дуже приємної новини - Президент України Віктор Ющенко підписав Указ “Про нову структуру СБУ”, і на підставі цього указу проводиться реформа спецслужби.

“Відтепер Служба безпеки функціонуватиме в межах завдань, покладених на неї Конституцією України”, - запевнив голова СБУ. І, як приклад, Олександр Турчинов зазначив, що вже повністю покінчено з хворобою прослуховування.

А ось, що він розповів про нову структуру служби.

Олександр Турчинов

Що стосується в нас нових департаментів, це наступні. Перший департамент, другий департамент, третій, четвертий, п’ятий, шостий, восьмий, дев’ятий, десята служба і апарат головних служб безпеки України.

Тобто єдиний ексклюзив, який я все ж таки собі дозволю, це все ж таки дати невеликі коментарі щодо напрямків діяльності. Пріоритет служби – це, безумовно, контррозвідувальна діяльність.

Віктор Міняйло

Серед інших напрямків діяльності Олександр Турчинов назвав захист Конституції, боротьбу з тероризмом, стратегічне планування. Але журналістів цікавили не стільки нові напрямки діяльності СБУ, скільки старі нерозкриті справи.

Так Олександр Турчинов вважає, що смерть колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Кравченка – це самогубство, і навіть дозволив одному з журналістів провести слідчий експеримент з пістолетом.

Щодо перебування у Москві колишнього майора держохорони Миколи Мельниченка, то Олександр Турчинов запевнив, що СБУ не слідкує за пересуванням громадян України.

А ось, як він прокоментував зустріч у Москві колишнього голови Державного управління справами Адміністрації Президента Ігоря Бакая з чинним міністром транспорту України Євгеном Червоненком.

Олександр Турчинов

Що стосується пана Бакая, дійсно він переданий в розшук. СБУ звернулася до наших колег в РФ, тобто до ФСБ, з пропозицією допомогти встановити офіційно, і ми це зробили, його місце знаходження. Із тим, щоб розпочати процес його екстрадиції.

Що стосується пана Червоненка, він дав інформацію, що він з ним зустрічався, це для нас була достатньо дивовижна інформація, тому що, я думаю, що він мав знати, що ця людина знаходиться в міжнародному розшуку, розшукує його наша держава, до речі, а не якась інша.

І тому ми офіційно будемо звертатися до пана Червоненка, щоб він все ж таки так нам інформацію, я підтверджую, щодо місця перебування, місця знаходження пана Бакая, щодо підстав їхньої зустрічі.

Тобто це буде офіційне звернення до офіційної посадової особи, і я би дуже радив пану Червоненку дати відверту відповідь, тому що інакше це може кваліфікуватися трохи вже, з точки зору юриспруденції, зовсім не як безпривід.

Віктор Міняйло

А загалом Олександр Турчином зазначив, що для поліпшення роботи СБУ буде скорочена на 15 відсотків. В колишньому СРСР казали, що колишніх працівників КГБ не буває. Що буде з колишніми працівниками СБУ - її голова не пояснював.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG