Доступність посилання

ТОП новини

Підлітки у Симферополі протестували проти ГУАМ.


Володимир Притула

Симферополь, 27 травня 2005 - Сьогодні в Лівадійському палаці в Ялті відкрилася 2-га Парламентська асамблея держав-учасниць об’єднания ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан, Молдова). А в Симферополі проти цього протестували близько 200 дітей і підлітків віком від 10 до 16 років, яких вивела під стіни Верховної Ради Криму політична партія “Союз”.

Діти скандують “Україна – не Ірак!” і тримають антиамериканські лозунги із закликами прогнати кривавих янки з Причорномор’я. Деякі з школярів повідомили, що прийшли до стін парламенту на прохання учителів. Розповідає один з учнів 31 симферопольської школи: (переклад) “Я прийшов на мітинг, щоб Україна була вільна, щоб Чорне море не було американським! Тому що тут багато американців відпочиває, хочеться самим ходити на наше море. Нас привела вчителька і я сам прийшов, бо не хочу, щоб вони залишалисся у нашому місті”, - сказав школяр.

А ось що розповіла одна з педагогів, класний керівник цієї ж школи Світлана Вороніна: (переклад) “Я прийшла сама по собі і крім того, діти у нас є членами молодіжної структури партії “Союз”. Ми прийшли після 2-го уроку, бо вже оцінки всі виставлені. Батьки знають, завуч – в курсі. Це не перша політична акція, в якій ми беремо участь”, - повідомила Світлана Вороніна, учитель симферопольської школи №31.

Водночас, координатор молодіжної організації партії “Союз” Сергій Веселовський заявив, що школярі прийшли у позаурочний час і вони мають право висловити свій протест проти американського диктату в регіоні і висловитися на підтримку присутності в Криму Чорноморського флоту Росії. Сергій Веселовський: “Дванадцятилітніх діток тут немає. А товариш Гайдар у 16 років полком командував. Не треба робити з наших дітей дебілів – не в Америці живемо. У Радянському Союзі дітки рано ставали дорослими і розумними”, - заявив представник партії “Союз”.

Тим часом Громадсько-політична рада демократичних організацій Криму висловила занепокоєння втягуваням опозиційними партіями дітей у політичну боротьбу. Каже представник Ради Андрій Іванець: “Сьогодні відбулась взагалі неприпустима подія, коли діти від 10 до 16 років стояли під політичними знаменами партії “Союз” і виступали проти об’єднання ГУАМ. Ті люди, які використали так безсовісно дітей, то вони, думаю, мають понести відповідальність”, – вважає Андрій Іванець.

Занепокоєний цим фактом і 1-й заступник міністра освіти Криму Володимир Каврайський: (переклад) “У мене немає слів, щоб це назвати, це коментувати взагалі не можливо... Міністерство безпосередньо зі школами не працює, а ось які дії міського управління – вони мають дати оцінку. На якій підставі, хто дозволив зірвати учнів із занять і примусити, чи просто вивести їх на політичну акцію. Звичайно, дітлахам аби тільки не вчитися. Нехто не має права залучати школярів на будь-які заходи, якщо вони не є заходами, що проводяться органами виконавчої влади. А це ж не орган виконавчої влади проводив!” – це була думка 1-го заступника міністра освіти Криму Володимира Каврайського.

Ну, а власне головні заходи Парламентської асамблеї ГУАМ відбудуться у суботу в Лівадійському палаці-музеї в Ялті. Цього дня запланироване засідання розширеного Бюро Парламентської асамблеї, участь в якому візьмуть глави законодавчих органів України, Грузії, Азербайджану і Молдови, а також як гість – голова Сейму Латвійської Республіки. Потім відбудеться засідання Парламентської асамблеї і засідання її комітетів з політичних та правових питань, з торгово-економічної співпраці і з питань науки, культури та освіти.
XS
SM
MD
LG