Доступність посилання

ТОП новини

У Лейпціґу відбувається п’ята німецько-українська конференція неурядових організацій.


Надія Кандиба

Німеччина, 27 травня 2005 – Сьогодні в Лейпціґу відкрилася чергова німецько-українська конференція неурядових організацій. Це вже п’ята така зустріч громадських активістів із двох країн. Серед організаторів дводенного форуму – німецький Фонд імені Фрідріха Еберта, Німецько-український форум та об’єднання “Україне-Контакт”.

Час, коли тільки уряд визначав розвиток держави, для України минув – таку думку можна було почути від учасників п’ятої німецько-української зустрічі громадських організацій. На форумі в Лейпціґу йдеться про перспективи приватних ініціатив в Україні після “помаранчевої революції”.

Крім цілої низки представників громадських організацій, у конференції беруть участь також депутати Бундестаґу, політологи, журналісти. Всі вони говорять про необхідність подальшої підтримки приватних ініціатив в Україні.

Про те, наскільки серйозним є ставлення до таких організацій у Європі, свідчить також той факт, що, наприклад, неурядові об’єднання в центральноєвропейських країнах, які торік приєдналися до ЄС, і надалі отримують фінансову підтримку з Брюсселя. Представник Єврокомісії Роскам Аббінґ пояснив: “На нашу думку, діяльність неурядових організацій є вкрай важливою для кожного суспільства, оскільки вони уважно стежать та контролюють діяльність демократично обраних урядів”.

Українські неурядові організації, звичайно, не можуть претендувати на якусь постійну допомогу з боку Брюсселя, але вони отримують потужну підтримку з боку німецьких приватних ініціатив. Останнім часом вони більше не обмежуються тільки гуманітарною допомогою.

У спеціальному довіднику, який от уже кілька років регулярно випускає Фонд імені Фрідріха Еберта, нараховується понад 150 українських та німецьких громадських організацій, які реалізовують різні проекти між двома країнами. Це і молодіжний обмін, і допомога жінкам, що постраждали внаслідок примусової проституції, і реалізація екологічних проектів, і підтримка малого та середнього бізнесу.

У Лейпціґу наголошувалося на важливості заснування в Україні подальших неурядових організацій. “Лише створенням приватних об’єднань можна сприяти зміцненню демократії та підвищити рівень участі в суспільному житті цивільного населення. За великим рахунком, при цьому не так уже й важливо, чим власне займаються ці організації”, – сказав один із учасників форуму в Лейпціґу.

Щоби краще налагодити інформаційний обмін між самими ініціативами, під час п’ятої німецько-української конференції неурядових організацій пролунала ідея створити спеціальну “Німецько-українську мережу”, яка б виконувала роль своєрідного координатора на цій ділянці двосторонньої співпраці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG