Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відбулася звітно-виборча конференція обласної організації Народної партії України.


Геннадій Сахаров


Дніпропетровськ, 30 травня 2005 - Згідно з доповіддю мандатної комісії конференції на Дніпропетровщині у понад восьмистах первинних організаціях налічується понад 62 тисячі членів колишньої Аграрної, на разі Народної партії. Така кількість членів партії змушує її голову Володимира Литвина і керівництво партії приділяти особливу увагу дніпропетровській організації. Як було заявлено на конференції, Народна партія розраховує на майбутніх виборах до Верховної Ради отримати на Дніпропетровщині 700 тисяч голосів виборців. На конференції були проведені зміни у керівництві організації, яку замість народного депутата, колишнього заступника голови обласної адміністрації Олександра Шевченка очолив колишній голова обласної адміністрації, посол України у Литовській республіці, міністр економіки та з питань європейської інтеграції Микола Деркач. Олександр Шевченко призначений головою виборчого штабу партії у області. Як було сказано у звітній доповіді, ці зміни викликані необхідністю перебудови обласної організації у зв’язку з ухваленням нової програми, підготовкою до виборів, необхідністю активізації передвиборчої роботи і підвищення впливу партійних організацій НПУ в області.

Центральне керівництво НПУ на конференції представляла заступник голови партії, колишня голова Аграрної партії Катерина Ващук. У президії знаходилися, крім Миколи Деркача, Катерини Ващук і Олександра Шевченка колишній секретар обласної адміністрації, керівник центрального виборчого штабу блоку “За єдину Україну”, віце-прем’єр і міністр аграрної політики України Іван Кириленко, колишній голова обласної адміністрації, голова Дніпропетровської обласної ради Микола Швець, колишній заступник голови обласної адміністрації, член політвиконкому НПУ Микола Сухий, колишній помічник прем’єр-міністра України, народний депутат, заступник голови НПУ Валерій Мартиновський, народний депутат, колишній недавній голова обласної адміністрації Сергій Касьянов. Цей список цікавий тим, що у ньому повторюється слово “колишній”, крім того, більшість осіб у ньому є також колишніми активними членами команди теж колишнього голови обласної адміністрації і прем’єр міністра Павла Лазаренка. Це представники тої дніпропетровської еліти, яка після краху Павла Лазаренка і після помаранчевої революції залишилася не при справах і, вочевидь, розраховує на відновлення впливу на всеукраїнські процеси через депутатство у Верховній Раді, це народні депутати і нинішні та потенційні аутсайдери, котрі розраховують на майбутнє депутатство чи його подовження через виборчий список Народної партії.

Конференцією крім обрання нового голови обласної організації ухвалено розробити плани пропагандивних заходів, укласти угоди з засобами масової інформації щодо висвітлення роботи партійних організацій НПУ, до середини червня підібрати приміщення для місцевих організацій і зміцнити організації професійно підготованими працівниками, у липні створити первинні партійні організації в усіх населених пунктах області, до вересня здійснити обмін партійних квитків і переоблік членів партії та відкрити у населених пунктах громадські приймальні.

Далеко не усі промовці були згодні зі змінами, що відбулися у Аграрній, потім Народній Аграрній і, нарешті, Народній партії України. Висловлювалося невдоволення зміною назви партії, були заяви, що після зміни назви багато людей перейшли до Соціалістичної та інших партій, мають намір зголоситися до Народного Союзу Наша Україна. Член виконкому обласної організації НПУ Олександр Домашнєв висловив невдоволення тим, що у обласному виконкомі партії знаходяться не менше п’ятьох осіб, проти котрих порушені карні справи, у тому числі проти заступника голови обласної організації Миколи Волосянка. Він запитав – “Як з таким керівництвом іти на вибори?”. Невдоволений промовою голова обласної ради Микола Швець роздратовано звернувся до головуючого – “Ведіть конференцію!”. Що пізніше дало змогу Катерині Ващук уїдливо зауважити: “А я вважала, що пан Швець безпартійний”. Після чого пан Швець конференцію покинув.

Катерина Ващук
У заключній промові заступник голови НПУ Катерина Ващук сказала:

“Помаранчева революція у державу принесла багато добрих процесів, демократизацію, стало більше відкритості, правдивості. Вчимося ми демократії нарешті. Але разом з тим ми не маємо не бачити тих недоліків, які є. І сьогодні, співпрацюючи з владою, ми знаходимось у постійному діалозі. Ми маємо казати, що ми сьогодні не є у владі. Ми ж не мали права ходити на мітинги як були у владі. Сьогодні ми маємо право ходити. Міністри не наші, губернаторів наших теж нема в Україні. Ми знаходитись маємо сьогодні у такій ситуації коли ми співпрацюємо, ми помагаємо, ми не йдемо на барикади, не кричимо “Геть!”. Але ми маємо називати речі своїми іменами.”

Катерина Ващук скритикувала аграрну політику уряду, зазначивши, що, очевидно, Юлія Тимошенко має не кращих радників. Вона висловила надію, що після виборів НПУ поверне собі аграрне міністерство, що НПУ в Україні матиме рейтинг не менше десяти відсотків та що на Дніпропетровщині партія отримає не менше шестисот тисяч голосів і сказала, що партія захистить усіх звільнених з посад.

Конференція не була закрита. Заявлено, що будуть проведені наступні засідання, не виключено, що і для того, щоб знайти місце у керівництві організації і партії для тих колишніх, котрі сиділи у президії.
XS
SM
MD
LG